Openbaar Ministerie

Grootschalige actie in onderzoek Esbeek

21 december 2010 - Arrondissementsparket Breda

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) Breda wordt momenteel een grootschalige actie gehouden in de Castiliëlaan in Eindhoven in het kader van (sporen)onderzoek in de moordzaak Esbeek.

Op vrijdag 22 november 2010, werd in een uitgebrande auto in Esbeek het stoffelijk overschot gevonden van een man. Die middag rond 13.15 uur ontving het personeel van de Meldkamer de melding van een autobrand in de Prins Hendriklaan, in een bosgebied in Esbeek. Daar trof de brandweer de brandende auto aan. Nadat het vuur geblust door de brandweer werd een levenloos lichaam aangetroffen in het voertuig. Er werd onmiddellijk een Team Grootschalige Opsporing geformeerd.

Na uitgebreid DNA onderzoek bleek dat het slachtoffer een 42-jarige man uit Eindhoven te zijn. Vastgesteld is dat hij door vuurwapengeweld om het leven is gebracht. Tijdens het onderzoek werd onder meer de hulp ingeroepen van het publiek door de opsporingsprogramma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht in te zetten. In de uitzendingen werden onder meer beelden van het slachtoffer (opgenomen bij zijn woning) en de beelden van de auto van hem getoond. Een door de politie gezochte getuige, meldde zich naar aanleiding van de oproep in Bureau Brabant.

Het recherche onderzoek leidde naar een woonwagenkamp aan de Castiliëlaan in Eindhoven. Het onderzoeksteam beschikt over aanwijzingen dat het slachtoffer daar om het leven is gebracht. In overleg met het OM Breda en de partners in Brabant Zuid Oost werd besloten om daar vandaag een grootschalige actie te houden met het doel een uitgebreid (sporen)onderzoek in te stellen. Inmiddels zijn vijf verdachten aangehouden, vier in de Castiliëlaan en een elders in Eindhoven.

Het onderzoek naar de gewelddadige dood van de Eindhovenaar, waarvan het OM Breda vermoedt dat er verband is met georganiseerde criminaliteit laat zich rijmen met de doelstellingen van de Taskforce die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 2 december 2010 in Noord-Brabant instelde om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Criminele bendes die achter de wietteelt en -handel zitten worden opgerold, onderliggende criminele structuren worden afgebroken en crimineel vermogen wordt afgepakt.

Momenteel wordt door een honderdtal man afkomstig van de korpsen Midden West Brabant en politie Brabant Zuid Oost gewerkt aan de actie. Ook is de Mobiele Eenheid en het arrestatieteam ingezet.