Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Teeven naar Bulgarije ter bestrijding mensenhandel

Staatssecretaris Teeven praat vandaag in Sofia met de Bulgaarse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over verdere samenwerking ter bestrijding van mensenhandel. Zo wordt de mogelijkheid onderzocht zogenaamde Joint Investigation Teams (JIT) op te richten. Een JIT is een regionaal samenwerkingsverband tussen politie en Openbaar Ministerie van beide landen. Doordat de (Bulgaarse) regio waar de slachtoffers van mensenhandel vandaan komen en de (Nederlandse) regio waar deze slachtoffers terecht komen nauw met elkaar samenwerken, kan mensenhandel bij de wortel worden aangepakt.

De staatssecretaris zal in een speech ter afsluiting van een congres over bestrijding van mensenhandel ook stilstaan bij wat er de afgelopen jaren al is bereikt door de Nederlands-Bulgaarse samenwerking op dit terrein. Zo heeft Nederland onder andere bijgedragen aan een werkwijze die het mogelijk maakt slachtoffers van mensenhandel beter te herkennen en de bewijslast tegen handelaren beter te verzamelen. Daarnaast is door heel Bulgarije een publiekscampagne op scholen gehouden, om schoolkinderen bewust te maken van de gevaren van mensenhandel.

Bulgarije staat de afgelopen tien jaar vrijwel steevast in de top drie van nationaliteiten van slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

Noot voor redacties (