Gemeente Valkenburg aan de Geul

Drie gemeenten willen ambtelijke kracht bundelen

De gemeenteraden van Vaals, Gulpen-Wittem en Valkenburg hebben een grote stap gezet in een toekomstige nauwe samenwerking. In een gezamenlijke raadsbijeenkomst in het Provinciehuis besloten de gemeenteraden unaniem de mogelijkheden van een samengaan van de drie ambtelijke organisaties uit te werken. Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg aan de Geul werken al langer op een aantal gebieden met elkaar samen. De plannen om die samenwerking te intensiveren zijn nu in een stroomversnelling gekomen.

Professioneel met eigen identiteit
In het voorstel voor een nieuwe gezamenlijke ambtelijke organisatie worden in een shared-service-center het grootste deel van de taken voor de drie gemeenten uitgevoerd. Op lokaal niveau blijft nog een beperkte organisatie in de vorm van een ambtelijk regieteam, dat de afstemming tussen de lokale politieke wensen, de lokale identiteit en de voorbereiding/uitvoering door de centrale organisatie bewaakt. Het belangrijkste doel van deze vorm van samenwerking is het vergroten van de strategische slagkracht en het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening van de drie afzonderlijke organisaties. Tevens zal door deze vorm van samenwerking de kwetsbaarheid van de organisaties verminderen en zullen efficiencyvoordelen worden behaald. Uitgangspunt hierbij is dat de gemeenten hun eigen politiek-bestuurlijke zelfstandigheid en verantwoordelijkheid behouden. Zo blijft de afstand tussen bestuur en burger klein en kan maatwerk geleverd blijven worden. Het voordeel van kleine gemeenten (lokaal georiënteerd, versterken eigen karakter) wordt op die manier gecombineerd met het voordeel van een grote professionele organisatie.

Burger centraal
In de dienstverlening van de nieuwe organisatie staat de burger centraal. De kwaliteit van de dienstverlening aan de burger zal verbeterd worden in één centraal Klant Contact Centrum. De dienstverlening via de loketten blijft gehandhaafd op lokaal niveau. Daarnaast wordt verder ingezet om de vraag van de burger bepalend te laten zijn en te investeren in afstemming met overlegplatforms uit de samenleving.

Start over twee jaar
Het dienstverlenings- en besturingsconcept wordt in het eerste kwartaal van 2011 nader uitgewerkt waarbij de bestuurlijke, juridische, organisatorische, ICT-infrastructurele en financiële consequenties in beeld worden gebracht. Ook de opties voor huisvesting en subsidiemogelijkheden worden dan nader onderzocht. Dit uitgewerkte voorstel wordt in het tweede kwartaal ter besluitvorming aan de raden voorgelegd. Als de raden akkoord gaan wordt gekoerst op een nieuwe professionele ambtelijke organisatie per 1 januari 2013. Â