Gemeente Valkenburg aan de Geul

Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg: ZO Limburg
ZO Limburg logo

Zo mooi. Zo natuurlijk. Zo uniek

In een gezamenlijke raadsbijeenkomst op 20 december is het nieuwe gezamenlijke logo voor de samenwerking tussen de gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg gepresenteerd. Het nieuwe logo staat symbool voor de samenwerking en de ambitie van drie samenwerkende gemeenten. De pay off âleven, wonen en werken op hoog niveauâ onderstreept de hoge leefkwaliteit die de regio biedt aan haar inwoners en bezoekers.

Samenwerkingsorganisatie krijgt eigen gezicht
Doordat de samenwerking steeds duidelijkere vormen aanneemt ontstond behoefte aan één eenduidig beeld voor de identificatie van de samenwerkende gemeenten. Met een eigen huisstijl wordt aan de interne en externe doelgroepen een eigen, onderscheidend en relevant referentiekader geboden. Er wordt een duidelijk signaal afgegeven: âdit is de persoonlijkheid van onze samenwerkingsorganisatieâ.

ZO Limburg, typisch Zuid Limburg
Het beeldmerk is gebaseerd op de combinatie van de woorden ZO en Limburg. Het gebied van de drie gemeenten is immers in al haar elementen uiterst kenmerkend voor Zuid-Limburg. Daarnaast staat ZO voor zuid-oost, hetgeen refereert aan de ligging van de drie gemeenten in zuid-oost Limburg. Er is gekozen voor een moderne vorm van een traditioneel schild dat gecombineerd wordt met kleuren die naar de regio te herleiden zijn: lössbruin, frisgroen, helderblauw en goud. De pay off âop hoog niveauâ verwijst letterlijk naar de hoogte van het gebied, met name naar de drie heuveltoppen waarop de gemeenten zich bevinden. Vaals is daarbij zelfs het hoogste punt van Nederland. De aanvullende grafische elementen, zoals het lijnenspel, zijn geïnspireerd op elementen uit het omliggende landschap.

Nauwe samenwerking ZO Limburg
De drie gemeenten gaan in 2011 de mogelijkheden van een samengaan van de ambtelijke organisaties uitwerken. Deze nieuwe ambtelijke organisatie zou in 2013 gerealiseerd kunnen worden. De gemeenten behouden daarbij hun eigen politiek-bestuurlijke zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.Â

Zo Limburg OHN
Â