Gemeente Lingewaard


Onderzoek naar verbeterpunten maaltijdvoorziening

De gemeente Lingewaard wil graag onderzoeken op welke punten de maaltijdvoorziening binnen de gemeente verbeterd kan worden. De huidige afnemers en de mensen die wellicht in de nabije toekomst gebruik gaan maken van de maaltijdvoorziening, spelen hierbij een belangrijke rol. We streven ernaar om de maaltijdvoorziening zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de afnemers. Hiervoor werd vorige week een schriftelijke enquête gericht verspreid, die de gemeente helpt bij het maken van de juiste beslissingen in de toekomst. De enquête wordt verspreid onder de huidige gebruikers van de maaltijdvoorziening, de mensen die incidenteel gebruik hebben gemaakt van de maaltijdvoorziening en potentiële afnemers voor de toekomst.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning schrijft voor dat mensen zo lang mogelijk zelfvoorzienend moeten zijn en blijven meedoen in de samenleving. In dat kader zijn aanpassingen nodig in de huidige vorm van maaltijdvoorziening. Begin 2010 is gestart met een traject om dit nieuwe beleid te ontwikkelen. Dit wordt gedaan in overleg met de Tafeltje Dekje stichtingen van Bemmel, Huissen, Gendt/Doornenburg en Angeren.

Nieuwe vormen van de maaltijdvoorziening kunnen bestaan uit koelvers maaltijden, waarbij de afnemer zelf kan bepalen op welk tijdstip hij of zij de maaltijd eet. Dit verhoogt de keuzemogelijkheid en bovendien hoeft de afnemer niet iedere dag op een vast tijdstip thuis te zijn. Koelvers maaltijden kunnen namelijk één keer in de week bezorgd worden. Ook onderzoeken we de mogelijkheid van open tafels in verzorgingstehuizen, waarbij afnemers gezamenlijk hun maaltijd eten. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om zelfstandig een maaltijdgroep te organiseren. De warme bezorgmaaltijd verdwijnt dus niet, maar andere vormen worden onderzocht.

Het plan is dat dit nieuwe beleid in fases wordt ingevoerd en dat vanaf 2013 de maaltijdvoorziening in zijn nieuwe vorm is omgezet.

(Geplaatst: 21 december 2010)