TenneT


Aansluiting Enecogen overgedragen aan TenneT

21-12-2010 Op maandag 20 december is de hoogspanningskabel tussen gascentrale Enecogen en het 380 kV hoogspanningsstation Maasvlakte overgedragen aan TenneT. De verbinding tussen het hoogspanningsstation en Enecogen is aangelegd door Joulz, een bedrijfsonderdeel van Eneco Holding N.V., in opdracht van Enecogen. De kabel sluit de nieuwe gascentrale van Enecogen aan op het hoogspanningsnet.

TenneT is als landelijk netbeheerder verantwoordelijk voor alle verbindingen vanaf 110kV in ons land. De overdracht van de kabel aan TenneT vormt een onderdeel van de aansluiting van Enecogen op het landelijke elektriciteitsnet. Voor de aansluiting van deze centrale heeft TenneT het hoogspanningstation aan de Maasvlakte aangepast. Dit station heeft de afgelopen periode drie extra velden gekregen. De velden voor het nieuwe station Westerlee (voorjaar 2010) en BritNed (augustus 2010) waren al eerder gereed.

Op 7 januari neemt Enecogen de 380 kV kabel in gebruik en kan zij elektriciteit afnemen voor de productielocatie. Na ingebruikstelling van de 870 MW centrale in de tweede helft van 2011 levert Enecogen de geproduceerde elektriciteit aan het hoogspanningsnet van TenneT. Enecogen levert op jaarbasis voldoende energie voor 2 miljoen huishoudens.

Over TenneT
TenneT is de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa. Met ongeveer 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen, 35 miljoen eindgebruikers in Nederland en Duitsland en 1700 medewerkers behoren we tot de top 5 elektriciteitstransporteurs van Europa. Onze focus is gericht op de ontwikkeling van een Noordwest-Europese energiemarkt en op de integratie van duurzame energie.

Over Enecogen
Enecogen is een samenwerking tussen twee energiebedrijven, Eneco en DONG Energy. Beide partners hebben een duurzame strategie en investeren in een gascentrale om energie te kunnen leveren als het bijvoorbeeld niet waait of als de zon niet schijnt. Enecogen is de meest efficiënte en schoonste gascentrale van Europa, dankzij de lage CO2-uitstoot en de DeNOx installatie.

Over Joulz
Joulz, dé specialist in energie-infrastructuren, heeft de 12 km lange ondergrondse aansluiting met een vermogen van 380 kV gerealiseerd. Joulz biedt een compleet pakket aan advies, engineering, aanleg en beheer van duurzame energie-infrastructuren. Joulz bedenkt, bouwt en beheert en is met ruim 2400 medewerkers actief in heel Nederland. Het bedrijf is onderdeel van Eneco Holding N.V. energie-infrastructuren.