Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 december 2010

Anderhalf miljoen euro voor samenwerkingsproject UvA, AMC en LUMC

IOP-subsidie van bijna 1 miljoen euro voor onderzoek naar tumoren

Gepubliceerd op 21 december 2010

Onderzoekers van de UvA, AMC en LUMC hebben met het onderzoeksproject IMPACT een IOP-subsidie van bijna 1 miljoen euro ontvangen. Ze krijgen dit bedrag binnen de projectronde IOP Photonic Devices 2010 van Agenschap NL, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het totale projectbudget komt daarmee op 1,5 miljoen euro.

Binnen het project werken de onderzoeksgroepen van dr. H. Zhang van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), dr. M. Aalders van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en prof. dr. C. Löwik van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen op het gebied van de medische nanotechnologie. Met het onderzoek moet het mogelijk worden gemaakt om tumoren beter te vinden, goed af te bakenen en nauwkeuriger te behandelen.

Onderzoeksproject IMPACT

Het merendeel van de tumoren wordt in een relatief laat stadium ontdekt en nog steeds behandeld met conventionele methoden zoals chirurgie of radiotherapie, ondanks de vele nadelen die deze technieken hebben. Dit is de reden voor de speurtocht naar minder invasieve, lokaal toepasbare technieken, tot nu toe met als belangrijkste resultaat de ontwikkeling van fotodynamische therapie (PDT). De techniek maakt gebruik van een 'fotosensitizer' die wordt toegediend aan de patiënt en zich bij voorkeur selectief ophoopt in afwijkend weefel van een patiënt. Na geactiveerd te zijn met licht zal er een cascade van reacties op gang komen met als resultaat destructie van de cellen.

Binnen het project IMPACT (Image-guided and/or targeted photodynamic therapy using a combination of a new photosensitiser with upconverting nanoparticles) worden drie componenten gecombineerd:


- `Up-conversion-nanodeeltjes': Deze zijn ontwikkeld door onderzoekers aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences en hebben de unieke eigenschap dat er, door ze te beschijnen met infrarood licht (980 nm), zichtbaar licht wordt gegenereerd.


- Fotosensitizer: De onderzoekers gebruiken een recent ontwikkelde sensitizer, Bremachlorine genaamd. Na systemische toediening wordt de fotosensitizer in twee tot drie uur geklaard uit `normaal' gezond weefsel en ophopen in tumorweefsel. Löwik heeft een aantal experimenten gedaan om de superieure werking van Bremachlorine aan te tonen.


- Spectrale beeldvorming: Met spectroscopie is het mogelijk de samenstelling van het weefsel te meten. De techniek wordt op dit moment al klinisch gebruikt voor het vinden van tumoren en het meten van functionele parameters als bloedzuurstofsaturatie en hemoglobineconcentratie. Spectrale beeldvorming maakt het mogelijk een groot gebied te analyseren. Deze expertise ligt bij de afdeling `Biomedical Engineering and Physics' van het AMC.

Over IOP

IOP staat voor innovatiegerichte onderzoeksprogramma's, hiermee wil de overheid de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren.Naast de bovengenoemde kennisinstellingen wordt er ook meegedaan door twee commerciële bedrijven: O2view en Percuros.