Gemeente Haaren


Proefboring schaliegas in gemeente Haaren

Brabant Resources BV, de Nederlandse tak van het bedrijf Cuadrilla Resources Limited uit Engeland, gaat in 2011 een proefboring doen naar schaliegas. De proefboring in de gemeente is er een van een aantal testen in Brabant.

De gemeente is bereid om voor deze proefboring een tijdelijke ontheffing te verlenen. Voorwaarde daarbij is wel dat uit nader onderzoek blijkt dat aan alle geldende wettelijke eisen wordt voldaan. Dat houdt onder andere in dat de boring moet voldoen aan alle regels en afstanden die gelden op het gebied van geluid, lucht, bodem, afval, energie, verkeer en externe veiligheid. Beweegredenen voor de boring zijn onder andere dat schaliegas een van de duurzaamste fossiele brandstoffen is, het feit dat een mogelijke gaswinning een economische impuls betekent en dat de test duidelijk in ruimte en tijd is begrensd. De gemeente Haaren hecht aan open en tijdige communicatie met de directe omgeving van dit project. Daarom is er voor alle inwoners van de gemeente op dinsdag 18 januari 2011 een informatiebijeenkomst in het Gastenbosch.

Wat is schaliegas?
Schaliegas is gewoon aardgas dat in de diepe ondergrond aanwezig is. Schalie is een hard kleiig gesteente. Schaliegas, ook wel 'onconventioneel gas' genoemd is wel moeilijker winbaar dan 'normaal' aardgas.

De verwachte boordiepte is ruim 4 kilometer. Om het gas uit de schalie te halen en de gaswinning te optimaliseren past men technieken toe om het gesteente te 'stimuleren'. Bij deze techniek maakt men kunstmatig scheurtjes in het gesteente door onder druk water in het gesteente te spuiten. Om de scheurtjes open te houden gebruikt men zandkorrels. Op die manier stroomt het gas gemakkelijk vanuit de schalie naar de boorput.

Informatiebijeenkomst
U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst op dinsdag 18 januari in het Gastenbosch in Helvoirt van 19.30 tot 22.00 uur. Op deze avond informeren medewerkers van Brabant Resources u over allerlei zaken zoals de uit te voeren werkzaamheden.