Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie sluit tijdelijk de jacht wegens winters weer Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg heeft in verband met de huidige winterse weersomstandigheden besloten om van dinsdag 21 december 2010 tot 15 januari 2011 de jacht te sluiten.

Ook wordt de geldigheid van ontheffingen van de Flora- en faunawet voor het doden van overwinterende ganzen opgeschort. Overige ontheffingen, onder andere voor het populatiebeheer van wilde zwijnen en reeën, blijven van kracht. Uitzondering op het jachtverbod is de jacht op konijnen en houtduiven bij schadegevoelige gewassen. De jachtsluiting is mede tot stand gekomen op basis van een positief advies van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer.

Op dit moment is er sprake van een periode met strenge vorst, een volledige sneeuwbedekking in de provincie en een zeer beperkte oppervlakte van open water door ijsontwikkeling. De lange termijn weersverwachting geeft aan dat er grote kans bestaat dat de omstandigheden voor de dieren niet op korte termijn voldoende zal verbeteren. De beschikbaarheid van voedsel en schuilmogelijkheden voor dieren zijn zodanig beperkt dat er voldoende aanleiding is om over te gaan tot sluiting van de jacht.

Het verbod geldt voor heel Limburg. Mocht er voor 15 januari sprake zijn van een aanzienlijke verbetering van de omstandigheden dan kan het besluit worden herzien.

Voor het besluit om de jacht te sluiten zijn adviezen ingewonnen van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, de Faunabeheereenheid Limburg (en de daarbij aangesloten organisaties), het Faunafonds, Vogelbescherming Nederland en Faunabescherming. De Limburgse Land en Tuinbouwbond (LLTB) adviseerde de jacht niet te sluiten. De overige organisaties adviseerden de jacht te sluiten. Faunabeheereenheid Limburg adviseerde echter de ontheffingen pas op te schorten als het sneeuwdek is aangevroren.

Ten aanzien van de jachtsluiting is voor de Provincie het advies van de beide jachtorganisaties zwaarwegend. Deze organisaties vertegenwoordigen namelijk de rechthebbenden op het gebied van jacht. Ten aanzien van het opschorten van de geldigheid van ontheffingen voor het doden van overwinterende ganzen geldt dat eerdere besluiten om deze op te schorten bij winterweer niet tot onevenredige schade aan landbouwgewassen hebben geleid. Het standpunt van de LLTB volgt het college van Gedeputeerde Staten daarom niet. Ten aanzien van het standpunt van de Faunabeheereenheid Limburg geldt dat de dikte van de sneeuwlaag zodanig is dat het voedsel voor de dieren nu al grotendeels onbereikbaar is waardoor voedselstress optreedt.

In het kader van de Flora- en faunawet zijn als wild aangewezen de diersoorten: haas, fazant, patrijs, wilde eend, konijn en houtduif. De patrijs staat vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten waardoor de jacht op deze soort niet geopend is.


* jachtsluiting 21 december 2010 PDF-document

21-12-2010 10:13