Unie van Waterschappen

Dinsdag, 21. December 2010

Waterschappen en ontwikkelingssamenwerking

De motie om decentrale overheden te verbieden actief te zijn in ontwikkelingssamenwerking krijgt onvoldoende steun in de Tweede Kamer. Het amendement om Logo South programma niet meer te financieren, is aangenomen.

Naar aanleiding de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er door het Tweede Kamerlid Dijkhoff (VVD) een motie ingediend die decentrale overheden moest verbieden actief te zijn in ontwikkelingssamenwerking. Deze motie is op 16 december jl. in stemming gebracht en kreeg onvoldoende steun in de Tweede Kamer en is daarmee verworpen.

Motie Wiegman

Eind 2009 drong de Tweede Kamer er, door ondersteuning van de motie Wiegman - van Meppelen Scheppink, nog op aan om waterschappen en rioleringsbedrijven juist de ruimte te bieden om hun deskundigheid, kennis en ervaring in te zetten voor ontwikkelingssamenwerking.

Logo South

Tijdens diezelfde begrotingsbehandeling is wel een amendement aangenomen dat een einde maakt aan de financiering van het Logo South programma. In de afgelopen jaren werkten gemeenten en ook enkele waterschappen via het LOGO South programma aan de versterking van het lokaal bestuur in 17 ontwikkelingslanden.

Meer informatie over het stopzetten van het LOGO South programma vindt u op de website van de VNG.