Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.60 - Toezicht openbare ruimte levert goede resultaten op

De eerste twee maanden toezicht in de openbare ruimte laten zien dat de aanwezigheid van toezichthouders een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid en een gevoel van veiligheid onder het Boskoopse publiek. Winkeliers, bewoners en bezoekers geven dat aan in gesprekken op straat. Ook de gebiedsmanagers die actief zijn in het oude centrum van Boskoop zijn enthousiast over het effect van het toezicht.

Boskoop moet een schoon, heel en veilig dorp zijn en blijven. Hiervoor zet de gemeente sinds 1 oktober 2010 toezichthouders in. Zij letten op kleine overlastgevende overtredingen zoals fout parkeren, alcoholgebruik op straat, overlast van jongeren, autowrakken en aanhangers op de openbare weg, sluitingstijden van de horeca, loslopende honden en het opruimen van hondenpoep.

Informeren en waarschuwen
In de periode tot en met 31 december 2010 ligt de nadruk op het informeren en waarschuwen van mensen die een overtreding begaan. Jongeren die overlast veroorzaken worden actief aangesproken op hun gedrag en waar nodig weggestuurd. Het aantal personen dat consequent alcohol gebruikt op de openbare weg is in beeld gebracht. Zij worden regelmatig gewaarschuwd en gesommeerd de alcohol weg te gooien. Verder neemt het aantal fout geparkeerde auto's gestaag af. In het begin werden er nog veel waarschuwingen uitgereikt voor het niet gebruiken van de blauwe schijf, maar inmiddels ligt de bekende schijf steeds vaker op de juiste wijze achter de voorruit.
Naast overtredingen signaleren de toezichthouders ook gebreken of aandachtspunten in de openbare ruimte, zoals defecte verlichting, vernield straatmeubilair en zwerfvuil. Zij melden deze zaken bij de gemeente die er vervolgens mee aan de slag gaat.

Goede samenwerking met politie
De politie is bijzonder enthousiast over de inzet van de toezichthouders. Beide partijen weten elkaar goed te vinden. Daar waar nodig levert de politie ondersteuning aan de toezichthouders. Zo gebeurt het regelmatig dat, na een aantal keer waarschuwen, overlastgevers op aangeven van de toezichthouders door de politie worden bekeurd. Vanaf 1 januari 2011 zijn de toezichthouders Buitengewoon Opsporingsambtenaar (Boa) en bevoegd om zelfstandig bekeuringen uit te delen.

Verruimde inzet vanaf december
Twee maanden toezicht geeft dus goede eerste resultaten. De overlast in het centrum in het weekend blijft hoe dan ook een belangrijk aandachtspunt, vooral in de late nachtelijke uren. Uit klachten van omwonenden blijkt dat op die momenten de meeste overlast en vernielingen plaatsvinden. Om die reden is de inzet van de toezichthouders met ingang van december verruimd. De toezichthouders zullen vanaf dat moment in het weekend ook tot diep in de nacht toezien op het voorkomen van overlast en ander ongewenst gedrag.