Oranjefonds



Project van de week: Rebup, Haarlem

Rebup is een uitzendbureau voor jongeren uit de Leidsche buurt in Haarlem. Ze vinden er een luisterend oor en vergroten middels huiswerkbegeleiding en budgetvoorlichting hun maatschappelijke kansen. Het Oranje Fonds steunt met EUR 15.000,=.

In de Leidsebuurt in Haarlem zijn twee meiden en de moeder van één van hen in 2009 begonnen met een uitzendbureau voor pubers. De naam Rebup (puber maar dan andersom) verwijst hiernaar.

De buurt
In de Leidsche buurt is veel sociale problematiek en kunnen jongeren niet altijd op hun ouders rekenen. Er wordt veel op straat rondgehangen. Rebup is gehuisvest in een huiskamerachtige ruimte achterin een tweedehands kledingwinkeltje.

Begeleiding
Een deel van de jongeren komt na schooltijd langs om er de kranten op te halen die ze gaan bezorgen. Er staat warme chocola en een broodje klaar, en initiatiefneemster Marion van der Vegt is elke middag aanwezig als aanspreekpunt voor alle zaken waar de jongeren mee zitten. Ze regelt hulp en doorverwijzingen waar dat nodig is, en krijgt via de Jeugdzorg jongeren doorgestuurd die wel wat extra aandacht en begeleiding kunnen gebruiken.

Activiteiten
Er wordt onder begeleiding huiswerk gemaakt, wekelijks is er een creatieve middag en er zijn themabijeenkomsten over opleidingsmogelijkheden, budgetteren en solliciteren. Buurtbewoners melden kleine klusjes aan, die de jongeren uitvoeren.

Steun
Zowel de gemeente, woningcorporaties als Jeugdzorg zijn enthousiast over het initiatief. Het Oranje Fonds steunt dit bijzondere initiatief met een bedrag van EUR 15.000,=.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>