Rijksoverheid


Nederland veroordeelt geweld na verkiezingen Belarus

Nieuwsbericht | 21-12-2010

Minister Rosenthal veroordeelt het geweld na de presidentsverkiezingen in Belarus. De mishandeling en arrestatie van een aantal oppositieleiders, mensenrechtenverdedigers en demonstranten baren hem grote zorgen. 'Ik roep de Belarussische autoriteiten op de arrestanten direct vrij te laten. Het gebruikte geweld en de detentie van leiders van de oppositie is onaanvaardbaar', aldus Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Vanmiddag kwam de OVSE/ODIHR met haar eerste bevindingen van het verloop van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen waren niet aan de maat.
Vooral de manier waarop het tellen van de stemmen heeft plaatsgevonden, roept vragen op, aldus de OVSE. Rosenthal: 'Ik betreur ten zeerste dat opnieuw geen werkelijk vrije en eerlijke verkiezingen hebben plaatsgevonden.'

Nederland zet zich in de EU sterk in voor aandacht voor vrijheden en democratisering in Belarus. Nederland zal naar aanleiding van het verkiezingsverloop en de gewelddadigheden een kritische positie in de EU blijven innemen over de toekomst van de EU-relatie met Belarus.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051