Gemeente Dongeradeel


Gezamenlijke aanpak voor leefbaarheid Dongeradeel

Als vervolg op de discussies over de krimpende bevolking in april van dit jaar starten in Dongeradeel in januari discussiesessies over de leefbaarheid. De gemeente wil dan aan de hand van de discussienota leefbaarheid en wonen met dorpsbelangen, wijkraden en maatschappelijke organisaties in gesprek over een mogelijke aanpak voor verschillende thema's. De thema's sportvoorzieningen, dorpshuizen, ouderenzorg, onderwijs, wonen, werken en zelfsturing komen dan aan de orde.

Krimp, vergrijzing en ontgroening

Dongeradeel heeft te maken met een krimpende bevolking. Daarnaast verandert ook de samenstelling van de bevolking door vergrijzing en ontgroening. "Het is van belang dat we tijdig inspelen op deze ontwikkeling. In april zijn we daarom gestart met de discussie over de krimpende bevolking en hoe hier mee om moet worden gegaan. Aan de hand van de discussienota Krimp hebben we toen met dorpsbelangen en maatschappelijke organisaties een eerste verkenning van de krimpproblematiek aan de orde gesteld en gesproken over de opgave waar de regio voor staat.", aldus wethouder Boorsma.

Gezamenlijke aanpak ontwikkelen

In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de situatie wordt erkend en dat men graag mee wil denken en werken aan een aanpak. De besturen van dorpsbelang beseffen dat maatschappelijke voorzieningen onder druk staan en dat niet elk dorp alles kan behouden. Veel dorpen beseffen ook dat de sociale samenhang in een dorp belangrijk is voor de leefbaarheid. De discussienota en de input uit de discussieavonden van april zijn gebruikt voor het opstellen van de discussienota leefbaarheid en wonen. Deze nota is de basis voor het vervolg van de discussie in januari.

Discussienota leefbaarheid en wonen

In de discussienota leefbaarheid en wonen (te downloaden onderaan deze pagina) is een totaalbeeld geschetst van alle projecten die in Dongeradeel in voorbereiding zijn of die mogelijk in voorbereiding moeten worden genomen. "Voor al deze projecten geldt dat uitvoering nog niet zeker is; er moeten nog keuzes worden gemaakt. Wij willen daarom graag de opvatting van de dorpsbelangen, wijkraden en maatschappelijke organisaties weten", aldus wethouder Boorsma. Op 18 en 24 januari in de dorpen discussiesessies gehouden met de verschillende dorpsbelangen en maatschappelijke organisaties. Daarnaast wordt er op 31 januari een bijeenkomst voor de wijkraden georganiseerd om over de thema's die op Dokkum van toepassing zijn in discussie te gaan.

Vervolg

Na de discussiesessies wordt er een plan van aanpak uitgewerkt voor het vervolg. Een belangrijk onderdeel hierin zal zijn dat er op deelonderwerpen met betrokken organisaties, dorpsbelangen, wijkraden en mogelijk bepaalde groepen inwoners wordt gewerkt aan oplossingen. In de vervolgaanpak is dus een belangrijke rol weggelegd voor de diverse betrokken partijen. Hoe deze rol er precies uit zal moeten zijn, is onderdeel van discussie tijdens de discussieavonden in januari. Discussienota Leefbaarheid en Wonen Gemeente Dongeradeel Versie: 15-10-2010 Bestandsgrootte: 183 KB
Zie het origineel