Wageningen Universiteit en Researchcentrum 21 dec 2010

Onderdeel: LEI

Voor veel land- en tuinbouwbedrijven is 2010 financieel- economisch gezien een duidelijk beter jaar dan het dramatisch slechte 2009. Dat geldt vooral voor melkveehouders en glastuinders. Ook voor akkerbouwers en voor de meeste open grondtuinbouwbedrijven is 2010 een beter jaar dan 2009. Voor varkenshouders echter bleven de bedrijfsresultaten ook in 2010 mager en in de pluimveehouderij daalden de inkomens na een goed resultaat in 2009. De inkomensverbetering van de gehele agrarische sector in 2010 is mede het gevolg van het economische herstel na de kredietcrisis. Dit herstel laat zich ook zien in een toegenomen export en in hogere prijzen van land- en tuinbouwproducten.

Wisselend beeld in de veehouderij
Melkveehouders zien het inkomen dit jaar herstellen na de sterke terugval in 2009. De melkprijs is gemiddeld een stuk hoger dan vorig jaar, maar bereikte lang niet het gemiddeld bijzonder hoge niveau van 2008.

Het inkomen van varkenshouders is dit jaar, evenals de laatste jaren, gemiddeld laag. Fokvarkensbedrijven zien het inkomen dalen door lagere biggenprijzen, terwijl de inkomens van vleesvarkensbedrijven hierdoor juist hoger worden.

Leghennenhouders behalen dit jaar weliswaar een redelijk inkomen, maar lang niet het topniveau van 2009. Toen was er schaarste aan eieren door de verplichte omschakeling van kooibedrijven in Duitsland. Vleeskuikenhouders zien het inkomen in 2010 dalen door hogere voerkosten.

De stijging van de prijzen van veevoer in vooral de laatste maanden van 2010 als gevolg van de wereldwijde sterk opgelopen graanprijs legt druk op het inkomen van alle veehouderijbedrijven en zal ook in 2011 doorwerken.

Hoger inkomen in de akkerbouw
Het inkomen van akkerbouwers stijgt doordat de prijzen van enkele belangrijke gewassen hoger zijn dan vorig jaar. Dit geldt voor de prijzen van poot- en consumptieaardappelen en granen, en daardoor ook voor die van zetmeelaardappelen. De voor 2010 geraamde rentabiliteit van de akkerbouw (101%) is uitzonderlijk hoog in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Rentabiliteit Tuinbouw gestegen
De glastuinbouw laat in alle sectoren (groente, bloemen, planten) in 2010 door hogere opbrengstprijzen bij lagere kosten een verbetering van de bedrijfsresultaten zien. Vooral voor de groente- en bloemenbedrijven is, na de dramatisch slechte uitkomsten in 2009, de inkomensstijging fors. Desondanks is ook het inkomen in 2010 van deze telers gemiddeld te laag om besparingen te realiseren. Voor pot- en perkplantenbedrijven is dat bij een gemiddeld hoger inkomen overigens ook het geval. Belangrijk voor de glastuinbouw is naast het herstel van de opbrengstprijzen, de daling van de gasprijzen.

In drie van de vier opengrondtuinbouwteelten is het inkomen in 2010 hoger dan in voorgaand jaar. De telers van groenten, fruit en bloembollen hebben dit jaar te maken met hogere verkoopprijzen voor hun producten. Alleen de boomkwekerij wordt geconfronteerd met een daling van het inkomen doordat de afzet van de producten minder vlot verloopt dan voorgaande jaren. Het voor de boomkwekers in 2010 gemiddeld geraamde inkomen is het laagste van de laatste 10 jaar.

Rapport 2010-105 Actuele ontwikkeling van resultaten en inkomens in de land- en tuinbouw in 2010
Zie het origineel

Persvoorlichter
Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
Profiel