Gemeente Onderbanken


Wandelpad langs Quabeeksgrub zo goed als af

Het nieuwe wandelpad langs de Quabeeksgrub is zo goed als af. De laatste werkzaamheden worden op dit moment uitgevoerd. Binnenkort kunt u een prachtige wandeling van ongeveer acht kilometer maken langs de Quabeeksgrub.

Wandelroute
De wandelroute langs de Quabeeksgrub voert u vanaf de dorpskern van Jabeek, via de Jabeekse Bossen en Etzenrade naar Bingelrade en weer terug. Dat levert een afwisselende wandeling op door bossen en langs akkers, boomgaarden en historische bebouwing. Onderweg is van alles te zien. In de eerste plaats natuurlijk de opengemaakte grub die regelmatig onder water staat. Daarnaast kunt u in Jabeek de oude waterput bekijken waarvan vorig jaar de resten zijn ontdekt.

Vooruitblik
In het voorjaar van 2011 worden enkele gaten geboord in de houten (afrasterings)palen om het leefgebied van solitair levende bijen uit te breiden. Ook onderzoeken we of er plekken zijn waar zogenaamde drachtplanten aangeplant kunnen worden. Hierdoor ontstaat er een grote verscheidenheid aan bloemen, bloeiende heesters en bomen die vanaf het begin van het voorjaar tot laat in het najaar voor nectar en stuifmeel zorgen. Ook bij het opstellen van maaischema's voor bermen wordt rekening gehouden met bloemzoekende insecten.