Gemeente Onderbanken


Veilig verkeer in Onderbanken: omgaan met fietsers

Achter het stuur zijn we met onze gedachten soms bij andere dingen dan autorijden. Daardoor kan het voorkomen dat we ongemerkt (te) hard rijden en niet altijd voldoende oog hebben voor medeweggebruikers. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties of ongelukken ontstaan. Neem uw verantwoordelijkheid en help onze wegen veilig te houden.

Aansprakelijk bij ongelukken
Onze gemeente heeft een uitgestrekt buitengebied. Als automobilist kunt u hier fietsers en andere recreanten tegenkomen. Ook in de bebouwde kom heeft u te maken met fietsers. Deze weggebruikers zijn erg kwetsbaar in het verkeer. Daarom is in de wet geregeld dat een automobilist meestal aansprakelijk is bij een ongeluk met een fietser. Het is dus zaak om onveilige situaties te voorkomen.

Respecteer fietsers
Houd u om te beginnen altijd aan de maximaal toegestane snelheid. Binnen de bebouwde kom is dat 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 60 kilometer per uur. Bewaar voldoende afstand bij het inhalen van fietsers en wees bij kruispunten alert op overstekende fietsers. Soms hebben fietsers geen licht aan. Houd hier âvooral in de donkere wintermaanden- rekening mee. Door uw groot licht uit te zetten als u fietsers nadert, voorkomt u verblinding.

Meer weten?
Heeft u klachten, vragen, ideeën of suggesties over de verkeersveiligheid in het bosgebied? Kom dan naar het maandelijkse verkeersspreekuur. De actuele data worden in Onderbanken Journaal gepubliceerd. U kunt ook contact opnemen met dhr. D. Prins, telefoon: 045-5278746.