Waterschap Rivierenland


Subsidie voor verbetering Diefdijklinie én Nieuwe Hollandse Waterlinie

De provincie Gelderland stelt 4,13 miljoen Euro beschikbaar om bij de versterking van de Diefdijklinie een aantal cultuurhistorische elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in ere te herstellen. Op 17 december overhandigde Gelders gedeputeerde mw. A. van der Kolk de beschikking waarin de subsidie wordt toegezegd, aan dhr. A. Bassa, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland.

Gelders gedeputeerde mw. A. van der Kolk overhandigt de beschikking met de subsidie aan heemraad A. Bassa.

Foto: Gelders gedeputeerde mw. A. van der Kolk overhandigt de beschikking met de subsidie aan heemraad A. Bassa. Op de achtergrond is een van de inundatiewerken zichtbaar die hersteld gaan worden met de subsidie.

De Diefdijklinie beschermt de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden tegen een overstroming, wanneer stroomopwaarts een rivierdijk zou doorbreken. Eind 2011 start de versterking van de Diefdijklinie. Dankzij de Gelderse subsidie kan de versterking dusdanig worden uitgevoerd, dat ondermeer een aantal geschutsbanketten en inundatiewerken kan worden hersteld. De meerkosten worden betaald uit de toegekende subsidie.

De Diefdijklinie ligt in een cultuurhistorisch zeer waardevol gebied. De dijk maakte in de 19e eeuw en 1e helft van de 20e eeuw onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na WO II is deze linie in verval geraakt.