Gemeente Kapelle

Afscheidsspeech voor burgemeester Kramer door Jon Herselman

Alleen het gesproken woord telt
Om bij het afscheid van een man als Siebe iets te zeggen, is geen probleem. Het is een markant en kleurrijk persoon, die er zijn eigen woordenboek op nahoudt, alleen al met dat gegeven zou ik de gehele middag kunnen vullen. Dat doe ik niet, maar het is wel een belangrijk bestanddeel van mijn bijdrage.

Het woordenboek van Siebe, niet de Dikke van Dale, maar gewoon Kramers vocabulaire, behoeft voor sommigen toelichting, maar voor velen absoluut niet. Vanwege met name zijn luchtmachtachtergrond houdt hij er uitspraken op na, die het turven meer dan waard zijn geweest.

Ik neem u mee in een bloemlezing van uitspraken, vervat in een geheel fictief verhaal.

Om van acquit te mogen gaan deze middag was niet aan mij voorbehouden, maar aan de Commisaris van de Koningin mevrouw Peijs.

Con amore hoor, want die stelt zich in ieder geval niet zo pokhouterig op als die poederdoos uit Brabant. Het is niet goed of het deugt niet bij haar.

Maar wat dacht je dan van Rietje de Koning, die weet echt van God noch zure pruimen.

Was ik daar laatst mijn mind aan het opmaken, geheel in splended isolation, kwam ze daar toch aan met een kerel, een soort van remmer in vaste dienst, het zal een beste brave zooiensteker zijn, maar dat gaf me toch een heleboel radauw, ik zal jullie de stuitende details besparen, maar mân broek viel er van uit/mân klus viel op dek.

En dat is wat hoor, met je broek omlaag en niets kunnen doen, ik dacht nog zo, dat gaat een hoop fus geven.

Maar vooruit met de geit, donât fight the problem, ook ik heb recht op mijn dagelijkse portie ergernissen en ontberingen.

Ik had nog wel wat second thoughts, maar ik dacht nog zo, no guts, no glory.

Op een gegeven moment was het toch van hold your horses, de warning indicator was er Speedy Gonzales vandoor gegaan en had vast ook nog ergens een hick up gehad, hij wilde ook nog warm en koud tegelijk blazen, maar ik voorkwam daarmee wel een midscheepse aanvaring.

Ik heb gelijk een oekaze doen uitgaan, die moest eerst nog wel onder het konijn gelegd worden, maar met behulp van een enpicaleurtje en in combined effort kon die kromme volt van deze catweazel, die er wel heel louzy inzat, gestopt worden.

Het was een schot midden in de machinekamer, hij kwam later nog wel terug op het net en meldde mij slechts de koerier van de tsaar te zijn geweest, so donât shoot me, maar ohnes weiteres kon ik hem zeggen: het beste met je been, je komt er wel uit.

Nogmaals een geheel fictief verhaal, op de uitspraken na dan.

Dit verhaal heeft een cabaretachtige ondertoon, maar deze uitspraken werden echt met grote regelmaat gemaakt, ook in een serieuze setting.

Afsluitend om in Kramers vocabulaire te spreken: all the best!