Academisch ziekenhuis Maastricht

Oogarts Prof.dr. F. Hendrikse geridderd Publicatiedatum: 20-12-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 20-12-2010

Prof.dr. Fred Hendrikse, hoofd van de Euregionale Kliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, is benoemde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Martin Eurlings van de gemeente Valkenburg, vrijdag 17 december.

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse kerstborrel voor de medewerkers van de Kliniek voor Oogheelkunde, die dit jaar voor het eerste plaatsvond in de nieuwbouw van het azM, die komend voorjaar in gebruik wordt genomen.

Hendrikse (1947) woont in Vilt, gemeente Valkenburg, is sinds 1992 hoofd van de afdeling Oogheelkunde van het Maastrichtse ziekenhuis. Die afdeling heeft hij in bijna twintig jaar doen uitgroeien tot de Euregionale Kliniek voor Oogheelkunde met vestigingen in Maastricht, Heerlen, Brunssum en St. Truiden.

Verdiensten Burgemeester Eurlings memoreerde in zijn toespraak de vele verdiensten van prof. Hendrikse op tal van vlakken van de gezondheidszorg, regionaal, nationaal en internationaal. Binnen de Orde van Medisch Specialisten leverde Hendrikse op basis van zijn eigen visie, en de ontwikkelingen in Zuid-Limburg een belangrijke bijdrage aan meningsvorming en strategie-ontwikkeling binnen de Orde van Medisch Specialisten, onder meer via de Projectgroep Beleidsvisie Zelfstandige Behandelcentra.

Burgemeester Eurlings spelt prof. Hendriks de versierselen op.

Bovendien is Hendrikse sinds 1995 voorzitter van de wetenschappelijke commissie Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en vanuit die hoedanigheid verantwoordelijk voor de wetenschappelijke programmering en de organisatie van het jaarlijks nationale driedaagse Oogheelkundige congres. Dit congres is van belang voor de kennis-ontwikkeling van de oogartsen in het algemeen, en voor de contacten tussen oogartsen uit academische en perifere ziekenhuizen die actief zijn op wetenschappelijk terrein.

Prof. Hendrikse met echtgenote en burgemeester Eurlings.

Vanaf 1992 is Hendrikse de Nederlandse vertegenwoordiger van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in de Sectie Oogheelkunde van de Union Eurpéenne des Médicins Spécialistes, die als doelstelling heeft de harmonisatie van de medisch specialistische opleidingen, de kwaliteit van de gezondheidszorg in alle landen van de Europese Unie en de medisch specialistische praktijkuitoefening. Hieruit is onder meer voortgekomen de door de Europese Unie erkende European Board of Ophthalmology die als doel heeft de opleiding tot oogarts in heel Europa te harmoniseren. Sinds 2000 bestaat er een Europees examen voor (jonge) oogartsen, en voor arts-assistenten die in de laatste fase van hun opleiding zijn. Het hiermee te behalen diploma is een erkend kwaliteitskenmerk. Binnen de EBO is prof. Hendrikse verantwoordelijk voor de organisatie van deze examens.

NTvG Daarnaast is Hendrikse sinds 1996 lid van de redactie Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, vanaf 2007 lid van het bestuur, vanaf 2008 secretaris van het bestuur. Als lid van de redactie was prof. Hendrikse mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van de inhoud van het tijdschrift, waarmee ook het niveau van publicaties en onderliggend wetenschappelijk onderzoek wordt gestimuleerd. Als lid c.q. secretaris van het bestuur is hij tevens mede verantwoordelijk voor de organisatie van het bureau van het NTvG en de financiële positie.