Dienstenbond CNV

Nieuws

21 december 2010

WERKNEMERS LOGICA BPO LEEUWARDEN OP STRAAT?

Van onze leden krijgen wij duidelijke signalen dat de vestiging Logica BPO in Leeuwarden gaat sluiten, terwijl daarentegen de nieuwe CEO van Logica in het blad Computable aangeeft dat iedereen zijn baan houdt binnen Logica. CNV Dienstenbond kan dit niet rijmen. Wij delen echter de grote zorg van de werknemers.

De vestiging Leeuwarden verricht werkzaamheden voor Aegon. Het contract dat in mei 2009 voor 2 jaar werd verlengd wordt blijkbaar per mei niet meer verlengd. Het is onduidelijk of er sprake is van overgang van onderneming of dat Logica kan zorgen dat er ander werk gevonden wordt. Er schijnen nog onderhandelingen te lopen met Aegon en een andere partij.

Logica NL is als werkgever de partij die moet zorgen voor werkzaamheden in Leeuwarden. De beste oplossing is dat de werknemers overgaan naar Aegon op basis van de wet overgang onderneming. Wij hebben deze vraag bij Aegon en Logica neergelegd en laten dit intern ook uitzoeken. Wij vragen ons ondertussen af, wat Logica NL sinds oktober doet om te zorgen dat de werknemers medio mei nog werk hebben.

De werknemers hebben informeel te horen gekregen dat hun werkplek op het spel staat. Vooruitlopend daarop moesten mensen hun CV inleveren en worden mensen onder druk gezet elders te solliciteren. Ook wordt mensen verteld dat ze zoveel mogelijk vakantiedagen moeten opnemen.

Er zijn concrete gevallen bekend dat Logica mensen een vertrekregeling aanbiedt om op individuele basis een regeling te treffen door middel van een beëindigingovereenkomst. Het is verstandiger af te wachten totdat er een sociaal plan is afgesloten. Wij verwachten dat Logica binnenkort een sociaal plan zal opstellen. Indien er namelijk meer dan 20 werknemers worden ontslagen dan dient Logica met de vakbonden te overleggen. Het is dan de bedoeling dat er een sociaal plan wordt afgesloten. Logica regelt dit echter vaak met de OR.

Eerst duidelijkheid
Voordat er nagedacht gaat worden over vertrek of er verzoeken gedaan worden om te vertrekken, dient er eerst duidelijkheid te zijn. Als werknemer van Logica heeft u recht om te weten waar u aan toe bent. Wij hebben van werknemers begrepen dat de schijn bestaat dat zelfs de OR ook niet alle informatie krijgt en een zwijgplicht heeft opgelegd gekregen en dat de OR BPO daarom een adviseur heeft moeten inschakelen. Wij zullen contact opnemen met de OR BPO want die zal op basis van de wet op de ondernemingraden door de werkgever geïnformeerd moeten worden. Een OR hoort alle informatie te krijgen die zij nodig acht en moet hierover met de werknemers die zij vertegenwoordigt kunnen communiceren.

Contact met Logica
Wij hebben daarom contact gezocht met Logica en hen gevraagd uit te leggen wat de situatie nu is en wij hebben aangegeven te willen overleggen namens onze leden. De leden die ons benaderd hebben willen vooral duidelijkheid hebben. Logica zegt nu nog geen duidelijkheid te kunnen geven. Als er zaken duidelijk zijn zal de OR worden geïnformeerd en zal er een Adviesaanvrage worden ingediend.

De gesprekken die met medewerkers in het noorden van het land plaatsvinden zijn volgens Logica `ambitiegesprekken'. Hoe dat te interpreteren op hetgeen wij van onze leden over de aard en inhoud van de gesprekken hebben vernomen, is een lastige. Maar goed, het is ook de titel welke Logica aan deze gesprekken geeft.

Op 6 januari a.s. spreekt CNV Dienstenbond de directie van Logica. Wij zullen u direct na dit gesprek opnieuw informeren.

Vraag Advies!
Vooralsnog weet u niet of u ontslagen wordt. U hoeft dus niet in te gaan op verzoeken van werkgever die daarop vooruitlopen. Werkgever moet eerst duidelijkheid geven.
Mocht u wel een verzoek krijgen om mee te werken aan een beëindiging of mocht u een beëindigingovereenkomst krijgen voorgelegd dan is ons advies, teken niets, zoek meteen deskundige hulp bij onze juristen, voordat u beslist.

De arbeidsmarkt is nog erg moeilijk op dit moment, vooral in het Noorden. Deze ontslag dreiging betekent niet dat de race gelopen is. Wees kritisch en kijk of de regels gevolgd zijn.

Vragen en/of opmerkingen
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan kunt bellen of mailen. Roderik Mol bestuurder CNV Dienstenbond, 0512 - 583 440 of r.mol@remove-this.cnvdibo.nl