Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


PERSBERICHT
Driebergen, 21 december 2010

Ommen luistert goed naar de ondernemer in gastvrijheideconomie
PvdA is voor bevriezing toeristenbelasting en gunstige besteding gelden


Op 16 december is in de gemeenteraad van Ommen met algemene stemmen het Initiatiefvoorstel Toeristisch- en recreatief beleid 2011 ­ 2015 aangenomen. Deze visie voor de komende vier jaar is opgesteld door de PvdA in samenwerking met RECRON, recreatieondernemers in de gemeente en het Regionaal Bureau voor Toerisme Vechtdal IJsseldelta. De belangrijkste punten uit het initiatiefvoorstel zijn dat de komende vier jaren de inkomsten uit de toeristen- en forensenbelasting gefaseerd zichtbaar ten gunste gesteld worden aan de gastvrijheideconomie en het toeristisch, recreatief beleid. Daarnaast voorziet het plan erin om de hoogte van de toeristen- en forensenbelasting op het huidige peil te houden en te bevriezen.
Er zijn al concrete plannen voor de besteding van de toeristen- en forensenbelasting. De hoeveelheid geld dat uit de toeristen- en forensenbelasting wordt vrijgemaakt door de gemeente Ommen moet besteed worden aan:
1. Vechtdalpromotie;
2. Evenementenbeleid;
3. Overigen, bijvoorbeeld te besteden aan de aanleg van fiets- en wandelpaden, het schoonhouden van Ommen en kunst- en cultuurprojecten.

>RECRON schaart zich volledig achter het initiatiefvoorstel. Regiomanager Jan ten Hoor hierover: "Ik heb geconstateerd dat de PvdA echt geluisterd heeft naar recreatieondernemers. Zij die het aanbrengen bepalen waar de toeristenbelasting naartoe gaat. Wat het nieuws natuurlijk extra goed maakt is dat die belasting ook nog eens bevroren wordt." Gerrit de Jonge, fractievoorzitter van de PvdA, had nog meer positieve mededelingen voor de recreatieondernemers in de gemeente: "De wethouder heeft toegezegd dat zij in uiterlijk februari de eerste resultaten zal terugkoppelen aan de raad. Samen sta je sterk, is maar weer gebleken. De Partij van de Arbeid zet zich graag in voor een goed ondernemersklimaat in Ommen, dit is immers goed voor de werkgelegenheid."

Ommen heeft sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht op toeristen en dagjesmensen. De sector recreatie & toerisme levert in de gemeente Ommen jaarlijks meer dan 1 miljoen overnachtingen op en is daardoor van groot economisch belang. RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 2.000 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.