Gemeente Achtkarspelen


Belangrijke wijziging voor het inleveren van asbestgelijkende materialen

Materiaal dat sterk op asbest lijkt (zoals eterniet) wordt onder dezelfde strenge voorwaarden ingezameld en verwerkt als asbest. Dit is belangrijk om de veiligheid voor mens en milieu te waarborgen. Tot nog toe betekende dit dat u op het moment dat u minder dan 35 m² asbest of asbestgelijkend materiaal wilde verwijderen (of al verwijderd had) dit moest aanvragen d.m.v. een formulier "melding sloopvoornemen". Per perceel mag eenmalig maximaal 35m² asbest worden ingeleverd bij de milieustraat. Voor asbestgelijkend materiaal golden dezelfde voorwaarden. Asbestgelijkend materiaal telde gewoon mee in de berekening voor het maximale aantal vierkante meters. In de praktijk levert dit op termijn problemen op. Als voor uw perceel al eenmaal 35m² asbest is ingeleverd en u wilde daarna nog asbestgelijkend materiaal inleveren was dat dus niet meer mogelijk. De gemeente gaat daarom per 1 januari 2011 een wijziging aanbrengen in de registratie van het inleveren van asbest en asbestgelijkend materiaal. Hoe werkt het?

Asbesthoudend materiaal
Wilt u asbesthoudend materiaal verwijderen dan verandert er niets. U dient nog steeds vooraf toestemming te vragen d.m.v. een formulier "melding sloopvoornemen". Het aantal ingeleverde vierkante meters asbest tellen mee in de berekening voor het aantal maximale vierkante meters dat, eenmalig, voor uw perceel mag worden verwijderd en ingeleverd bij de milieustraat. Het asbest moet voor inlevering deugdelijk zijn ingepakt in asbestafvalzakken. Deze zijn tegen kostprijs verkrijgbaar bij het Klant Contact Centrum. Het asbest wordt bij de milieustraat alleen ingenomen als u de definitieve toestemming van de gemeente Achtkarspelen overhandigt. Het inleveren van asbest is gratis.

Asbestgelijkend materiaal
Wilt u materiaal dat sterk op asbest lijkt maar dit toch niet bevat inleveren? Ook hiervoor dient u nog steeds vooraf toestemming te vragen. U doet dit d.m.v. het formulier "aanvraag verwijderen asbestgelijkende materialen". Na inlevering van het formulier komt een toezichthouder bij u om te controleren dat het asbestgelijkende materiaal inderdaad asbestvrij is. Het asbestvrije materiaal dient verder hetzelfde te worden behandeld als asbest, het moet luchtdicht en deugdelijk verpakt worden ingeleverd. Voor asbestgelijkend materiaal geldt geen maximaal aantal vierkante meters. Het materiaal wordt bij de milieustraat alleen ingenomen als u het officiële document van de gemeente Achtkarspelen overhandigt waarop staat dat het asbestgelijkend materiaal betreft.

Altijd toestemming nodig
Voor zowel asbest als asbestgelijkend materiaal blijft gelden dat u het alleen kunt inleveren bij de milieustraat als u de officiële toestemming van de gemeente kunt overhandigen. Ook geldt voor beide materialen dat zij stevig en luchtdicht moeten zijn verpakt voor inlevering.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de afdeling Ruimte, team Toetsing en Vergunning, tel. (0511) 54 81 75.