Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 16 december

Een goede sfeer, een gevulde publieke tribune en een volle agenda bij de laatste raadsvergadering van 2010. Voor raad en college was het hard werken om het jaar af te sluiten.

Herinrichting Kom Twijzel
In 2008 zijn de plannen voor de herinrichting van de provinciale weg (N355) door Twijzel gepresenteerd. Als verantwoordelijk wegbeheerder heeft de provincie Fryslân de uitgangspunten voor de herinrichting vastgesteld. De gemeente Achtkarspelen moet in de aanleg financieel bijdragen. `Een behoorlijk bedrag dat wel goed besteed moet worden', aldus CDA-raadslid Claus. Tijdens de vergaderingen kwamen de fracties met diverse varianten op het plan. PvdA-raadslid Sjon Stellinga vond het verstandig de oplossingen te verzamelen. `Ga daarna goed beslagen ten ijs terug naar de provincie met deze alternatieven.' Wethouder Jan Lammers zei de raad toe de suggestie mee te nemen.

Windturbines in Achtkarspelen
De gemeenteraad nam geen besluit over de komst van windturbines aan de noord- of zuidzijde van de spoorlijn ten oosten van Buitenpost, maar besloot nieuwe gesprekken te voeren met de initiatiefnemers. Insprekers van beide voorstellen konden de raad donderdagavond niet overtuigen. Wietse Bijlsma sprak namens de initiatiefnemers van plan zuid. `Eigenlijk is het een wedstrijd tussen noord en zuid met duidelijke spelregels. Hoe duidelijk wilt u het als raad en college hebben?' Meindert Talma (CDA) gooide de discussie over een heel andere boeg en diende namens de coalitiepartijen CDA, FNP en CU een amendement in. `Dit is een belangrijk onderwerp en de suggestie dat het een wedstrijd wordt is niet goed. Wij willen een keuze maken op basis van het nieuwe provinciale beleid. Laten we daarom nu geen besluit nemen'. CU-raadslid Keizer noemde de keuze `een Salomonsoordeel.' VVD raadslid Pool stelde dat er in dit hoofdstuk alleen maar verliezers zijn. Ook Max de Haan (GBA) vond dat de gehele procedure geen schoonheidsprijs verdient: `Burgers zijn niet blij met windmolens. Ben je tegen dit raadsvoorstel, dan ben je dus voor zuid.' Na een schorsing van een kwartier besloot de raad in te stemmen met het amendement om vooralsnog geen besluit te nemen over de ingediende initiatieven.

Consultatiebureaus in kleine dorpen
De gemeenteraad heeft de motie van CDA en PvdA aangenomen waarin het college wordt verzocht om zich in te zetten voor het openhouden van consultatiebureaus in de kleine dorpen. In eerste instantie raadde wethouder Antuma de motie af. `De GGD ziet geen andere oplossing dan het sluiten van de bureaus.' Voorzitter Van der Zwan vatte ter verduidelijking de motie samen. `Begrijp ik goed dat u als raad de wethouder niet met de handen op de rug op pad stuurt?' Nadat de raad hierop instemde, zei de wethouder toe zijn uiterste best te zullen doen voor de betreffende consultatiebureaus.

Lauwerspas en `Kinderen doen mee-regeling'
De Lauwerspas is een voordeelpas voor de minima en geeft korting bij winkels, cursussen, lidmaatschappen en culturele activiteiten. CDA-raadslid Miedema vindt het vreemd dat er overwogen wordt hiermee te stoppen. `Als er een positief evaluatierapport is, kun je toch niet anders dan doorgaan met deze voorziening?' Wethouder Klaas Antuma zei dat stoppen met de regeling noodzakelijk is: `Willen we als gemeente een nieuwe regeling starten, dan moeten we per 1 januari 2012 uit de huidige stappen.' De raad besloot hiermee akkoord te gaan, maar wil dat Achtkarspelen een variant gaat onderzoeken. Voor 2011 is de Lauwerspas veilig gesteld.

De `Kinderen doen mee-regeling' wordt met één jaar verlengd tot 1 januari 2012. `Een prima voorstel', aldus mevrouw Spoelstra van de CU. `Toch vinden wij dat de regeling nog niet voldoende gebruikt wordt en meer gestimuleerd moet worden.' De regeling draagt bij aan kinderen uit een gezin met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Zij kunnen tot EUR 150 declareren voor bijvoorbeeld schoolreisjes, zwemles en contributie van een sportvereniging.