Gemeente Ede

dinsdag, 21 december 2010

Gemeente en Woonstede willen samenwerken tegen woonfraude

EDE - Woningcorporatie Woonstede en de gemeente Ede slaan volgend jaar de handen ineen om woonfraude in de gemeente aan te pakken. Bij circa drie procent van de huurwoningen van Woonstede in Ede is sprake van illegale bewoning, onderhuur of een andere vorm van fraude. Woonstede baseert dit op eigen ervaringscijfers en landelijke ervaringen. Voor de samenwerking tegen woonfraude tekenen de gemeente Ede, Woonstede en Plicht Getrouw op termijn een convenant.

Illegale bewoning en onderhuur belemmeren de doorstroming, waardoor mensen die recht hebben op een sociale huurwoning langer moeten wachten. Bovendien heeft het illegale en anonieme karakter van illegale (door)verhuur, overbewoning, of gebruik van een woning voor illegale activiteiten als hennepteelt, prostitutie of drugshandel een negatieve invloed op de leefbaarheid van een wijk. Ook kan de veiligheid van bewoners en omwonenden op het spel staan. Bijvoorbeeld als er door overbelasting of kortsluiting in de elektrische installatie van een hennepkwekerij brand ontstaat.

Uitwisseling

Woonstede en de gemeente beginnen in 2011 met een analyse van het bezit. Beide partijen wisselen eenmalig adresgegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie Personen (GBA) en de administratie van de corporaties uit. De gegevensuitwisseling wordt geregeld in een samenwerkingsovereenkomst. Zo kunnen misstanden als illegale onderhuur, overbewoning beter worden opgespoord en aangepakt. Deze aanpak wordt aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens, de bij wet aangewezen 'privacywaakhond' van de overheid. De uitwisseling gebeurt op een manier die door de wet wordt toegestaan, zodat de privacy van de huurders is beschermd.

Verhuizen

De gemeente en Woonstede bekijken daarna of de gegevensuitwisseling structureel kan worden geregeld, en of die ook gebruikt kan worden voor een betere service aan de bewoners. Wellicht hoeft een huurder die verhuist naar een corporatiewoning in de toekomst zijn adreswijziging alleen nog maar door te geven bij Woonstede, en niet meer bij de gemeente. De wijziging wordt dan automatisch aan de gemeente gemeld. Dit is niet alleen gemakkelijker voor de huurder, maar zorgt er ook voor dat Woonstede en de gemeente dezelfde gegevensbestanden hebben. Hierdoor kunnen zij onrechtmatige bewoning in de toekomst beter tegengaan.