Gemeente Ede

dinsdag, 21 december 2010

Inzamelzakken plastic bij supermarkten verkrijgbaar

De inzameling van het plastic loopt redelijk goed. Het afgelopen jaar is ruim 15 kg plastic per huishouden ingezameld. Eén van de grootste knelpunten voor inwoners blijkt de verkrijgbaarheid van de inzamelzakken te zijn. Daarom zijn de zakken vanaf begin volgend jaar gratis verkrijgbaar bij supermarkten, die hun medewerking hebben toegezegd. In elk buitendorp zullen de zakken tenminste bij één supermarkt verkrijgbaar zijn en in de kern Ede bij de grotere supermarkten.

De aanpassingen staan in de rapportage `Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingafval in Ede 2010', die de gemeente heeft opgesteld. Met een verbeterde verkrijgbaarheid van zakken hoopt de gemeente dat meer huishoudens het plastic verpakkingafval gaan scheiden.

Proef

Voorafgaand aan de start van de inzameling in heel Ede zijn er proeven geweest in een aantal wijken en dorpen in Ede. In het proefgebied werd toen 23 kg per huishouden per jaar ingezameld. Nu is dit dus gezakt naar ruim 15 kg per huishouden per jaar. Ongeveer 40 kg per huishouden per jaar verdwijnt nog in het restafval. Dat is jammer, want restafval wordt niet hergebruikt maar verbrand.

Deelnemende supermarkten

De inzamelzakken zijn straks verkrijgbaar bij de supermarkten in de buitendorpen en de grotere supermarkten in de kern Ede. Alleen de supermarkten Aldi en Lidl hebben aangegeven niet mee te willen doen.

Daarnaast kunnen inwoners de zakken nog steeds afhalen bij de volgende punten:

* de gemeente, bij de receptie van Raadhuis De Doelen, ingang Achterdoelen;

* het Afvalbrengstation, Neonstraat 4 te Ede (Bedrijventerrein Kievitsmeent);

* de chemokar, kijk voor de halteplaatsen op de achterkant van de afvalkalender.

De zakken kunnen ook via internet aangevraagd worden onder `Aanvraag Plastic Heroes zakken' op www.afvalcombinatie.nl/ede of telefonisch bij de Permar, telefoon (0318) 67 92 00. De zakken worden dan gratis toegezonden.