Gemeente Ede

dinsdag, 21 december 2010

Regels kraken. Velen praten er over, Ede doet het!

Ede snoeit in de bureaucratische rompslomp rondom de vergoeding van vandalisme bij scholen. In plaats van een arbeidsintensief systeem van melden, registreren, beoordelen, toekennen, afrekenen en controleren gaat Ede vanaf 2011 aan haar schoolbesturen jaarlijks in januari een vast bedrag uitbetalen. Dit bedrag is gebaseerd op het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag van de afgelopen zes jaar. Met dit bedrag kunnen de scholen zelf hun vandalisme-schade herstellen en hoeven zich niet meer bij de gemeente te melden of formulieren in te vullen. Zijn er in enig jaar weinig schades, dan hebben scholen een voordeel, zijn er meer schades dan hebben scholen een (beperkt) nadeel.

Ede heeft een goede verstandhouding met de 28 schoolbesturen binnen haar grenzen. "Schoolbesturen laten zich kennen als goede rentmeesters voor hun gebouwen," aldus wethouder Hélène Hullegie, "die goed in staat zijn om hun zaken zelf op te knappen. Daarom hebben wij in overleg met hen besloten om elkaar niet lastig te vallen met rompslomp rondom schades als gevolg van vandalisme. Voor een schooldirecteur is de ergernis voor vandalisme immers al groot genoeg. Hij of zij wil de schade zo snel mogelijk zelf kunnen (laten) herstellen".

De gemeente Ede keert jaarlijks ongeveer EUR 150.000 uit aan schoolbesturen op basis van 250 tot 350 kleine schademeldingen. Gemiddeld dus zo'n EUR 500 per schadegeval. Dit ging tot nu toe gepaard met een gedegen vastlegging en zorgvuldige procedures. "Terecht", vindt de wethouder "want je praat wel over gemeenschapsgeld". Toch was er onvrede over alle handelingen die nodig zijn voor relatief kleine bedragen.

In gesprek met de schoolbesturen is besloten om af te stappen van dit arbeidsintensieve declaratiestelsel. Schoolbesturen krijgen nu jaarlijks in januari een bedrag op hun rekening ter hoogte van de gemiddeld uitgekeerde vergoeding voor schades over de afgelopen zes jaar.

Is hiermee het risico voor schoolbesturen niet te groot? "Om die reden hebben wij twee `veiligheidskleppen' ingebouwd", licht Hullegie toe "Ten eerste zeggen wij tegen schoolbesturen: mocht je in de loop van enig jaar merken dat de optelsom van je schades hoog oploopt en de grens van twee keer het jaarbedrag overschrijdt, dan kunnen jullie dit bij de gemeente melden. In principe zijn wij dan aanspreekbaar voor het meerdere boven deze grens van twee kaar het jaarbedrag. Een tweede veiligheidsklep is dat schadegevallen boven de EUR 5.000 per geval in principe verzekerd zijn. Wij betalen het eigen risico en het meerdere komt dan ten laste van de verzekering. Schoolbesturen moeten dan wel aan de polisvoorwaarden voldoen."

Tot slot is afgesproken om de regeling na twee jaar te evalueren. Mocht het dan toch niet bevallen, dan kan besloten worden weer volgens de oude werkwijze te gaan werken. De leden van de raadscommissie Maatschappelijke Zaken reageerden unaniem positief. En zo draagt Ede bij aan het terugdringen van bureaucratie.