Gemeente Anna Paulowna

Opvoedspreekuren in de Kop van Noord Holland

De puber, grote mond en geen respect?

Â

Pubers verkondigen graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms kan dit gepaard gaan met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. Jongere kinderen accepteren meestal dat hun ouders meer weten dan zij. Maar dit verandert als kinderen in de puberteit komen en op zoek gaan naar wie ze zelf zijn en wat ze belangrijk vinden. Conflicten kunnen ontstaan als ouders star aan hun eigen overtuigingen vasthouden en weinig ruimte laten voor de ideeën en meningen van hun puber.

Onhandig of brutaal

Bedenk dat uw puber niet met u in discussie gaat om u aan te vallen. Op deze leeftijd verkondigen jongeren graag opvattingen die anders of provocerend zijn. Het idee zelf is hierbij soms ondergeschikt aan de behoefte om te discussiëren, hun standpunt fanatiek te verdedigen en daarmee voor vol te worden aangezien. Als het er een beetje onhandig of brutaal uitkomt, probeer dan niet te heftig te reageren.

Â

In twijfel trekken

Pubers kunnen aangemoedigd worden tot brutaal gedrag als ouders hun ideeën in twijfel trekken. Bijvoorbeeld door een reactie als: âje zou het geen dag uithouden!â of âdat is geen slim ideeâ. Ook uitlachen vinden pubers vervelend. Het kan pubers prikkelen om het juist te gaan doen, al is het maar om te bewijzen dat hun ouder ongelijk had.

Â

Enkele tips

⢠Voer positieve gesprekken met uw puber. Bespreek actuele onderwerpen en gebeurtenissen. Vraag naar zijn of haar mening. Probeer uw puber niet over te halen om het met uw standpunt eens te zijn, maar moedig hem eerder aan om zaken van verschillende kanten te bekijken. ⢠Geef het goede voorbeeld. Kinderen leren veel van het voorbeeldgedrag van hun ouders. Als u zelf respect toont voor de mening en overtuiging van een ander, is dat een effectieve manier om uw kind te leren respect voor anderen te tonen.
⢠Goedkeuring van ouders is ook bij pubers nog steeds belangrijk. Vergeet niet waardering te tonen voor gedrag dat u graag ziet en prettig vindt.
⢠Als onenigheid verandert in grof taalgebruik of schreeuwen, vraag uw puber dan om daarmee op te houden en op een rustige manier met u te praten. Als dat niet helpt kan beëindigen van het gesprek een logische consequentie zijn. âSorry, maar ik kan niet naar je luisteren als je op deze manier praat. Over een half uur kun je het opnieuw proberen.â

Meer vragen of hulp nodig?

Dit artikel wordt aangeboden door de Opvoedspreekuren van de Centra voor Jeugd en Gezin (in ontwikkeling) Kop van Noord-Holland. U kunt bij alle Opvoedspreekuren terecht voor meer informatie over omgaan met pubers, Positief Opvoeden (Triple P) en/of een persoonlijk advies. Opvoedspreekuren vindt u in Den Helder, Julianadorp, Schagen, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Een afspraak kunt u maken via tel. (088) 01 00 555. Kijk voor meer informatie over Positief Opvoeden op www.positiefopvoeden.nl.

Â

Positief Pedagogisch Programma

Positief Opvoeden/Triple P staat voor positief pedagogisch programma. Triple P biedt opvoedingsondersteuning aan ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar en is ontwikkeld aan de Universiteit van Queensland, Australië. Het programma behaalt goede resultaten in tal van landen, waaronder Nederland. Verschillende lokale instellingen in de Kop van Noord Holland zijn bij de uitvoering van Triple P betrokken. Â