Gemeente Alkmaar


Gladheidsbestrijding aangepast door tekort aan strooizout

Alkmaar, 21 december 2010

Door de aanhoudende sneeuw- en ijsoverlast zijn de strooizoutreserves van de gemeente Alkmaar behoorlijk geslonken. De Alkmaarse voorraad is op 9 december voor het laatst aangevuld. Omdat verdere levering (op korte termijn) uitblijft, gaat Alkmaar over op een aangepaste bestrijding van de gladheid.

De huidige leverancier van het strooizout is zoutproducent Frisia. Zij heeft laten weten dat op korte termijn geen nieuw strooizout aan gemeente Alkmaar wordt geleverd.

Maatregelen
In Alkmaar worden extra medewerkers en materieel ingezet om de volgende maatregelen te treffen:
o Wegen en fietspaden worden gedurende de dooi zoveel mogelijk sneeuwvrij gemaakt
o Er wordt gestrooid met een mengsel van zand en zout. o Het strooien met zout wordt beperkt tot de hoofdaders van de stad o De uitgifte van strooizout aan burgers is stopgezet o Er worden waarschuwingsborden geplaatst

Wat kunnen inwoners zelf doen
De gemeente roept inwoners en winkeliers op om zoveel mogelijk hun eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden. Dit kan op de onderstaande manier:
o Schep sneeuw zoveel mogelijk weg naar een plek waar niemand er last van heeft.
o Veeg de stoep met een harde bezem na. Houd bij het vegen de goten en rioolputten vrij.
o Strooi vervolgens zout of zand op plekken waarover gelopen of gereden wordt, alleen dan wordt het strooizout effectief. o Steek ijs weg met een schep of strooi zand om de stoep begaanbaar te maken.
o Een dagelijkse herhaling van de bovenstaande punten geeft het beste resultaat.