Gemeente Someren


Kersttoespraak burgemeester Veltman

burgemeester Veltman

Op zondag 19 december jongstleden tijdens het jaarlijkse kerstconcert in de Lambertuskerk heeft burgemeester Veltman zijn traditionele kersttoespraak gehouden.

Wat hij tijdens deze viering heeft gezegd kunt u hier nalezen.

December 2010. Het landschap is al dagen met een laag sneeuw bedekt. De vormen in het landschap verliezen hun scherpe kanten, sneeuw verzacht het landschap en de sneeuw vertraagt de bewegingen van mens en dier. Het ziet ernaar uit dat we een witte kerst gaan krijgen en dat onze samenleving terugschakelt naar een lagere versnelling.

Kerstfeest, van oudsher het feest dat vaak in familiekring gevierd wordt en waarbij familie en vrienden elkaar opzoeken om samen gezelligheid en rust te delen. Tijd ook van vrije dagen die ons veel keuzes bieden. Keuzes van gezellig thuis zijn of in verre oorden vakantie vieren. Maar misschien is het kerstfeest juist wel bij uitstek het feest dat in familiekring gevierd moet worden.

Kerstfeest, het feest van een geboorte, het begin van ons leven, dat meestal ook begon in de intimiteit en veiligheid van een gezin. De veiligheid en intimiteit is in deze tijd niet voor eenieder bereikbaar. Veel van onze naasten zijn eenzaam en missen soms de broodnodige contacten met anderen. Soms zijn nabije contacten in familieverband er niet meer en soms is ook nog sprake van maatschappelijk isolement. Voor hen is de kersttijd geen plezierige tijd.

We leven in een wereld die steeds sneller gaat en waarbij het vaak moeilijk is om contacten en relaties de aandacht te geven die we wellicht zouden wensen. We zijn druk, druk, druk. We kunnen zoveel en moeten zoveel, want bijna alles in de wereld is bereikbaar geworden. Een luxe waar we natuurlijk blij mee mogen zijn, maar ook een luxe die niet voor iedereen geldt en die ook een keerzijde heeft als zij in de plaats komt van liefde en aandacht voor elkaar.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wij Nederlanders een van de gelukkigste volkeren ter wereld zijn, maar opvallend is dat we desondanks veel klagen. En dat is vreemd omdat geluk vaak samen valt met een positieve kijk op de wereld om ons heen en op de medemens. Mensen zijn sociale wezens en in de top tien van geluksgevoelens komt verbondenheid met anderen steevast naar boven als datgene waar mensen zich het meest gelukkig door voelen. Ook bleek dat verbondenheid met anderen vaak meer te vinden is in kleinschaliger verbanden.

Geluk gaat vaak samen met vertrouwen in de ander en dat wordt weer in hoge mate bepaald door de manier waarop we met elkaar omgaan en elkaar kennen. Die verbondenheid en dat geluk passen goed bij de beleving van het kerstfeest, samenzijn en aandacht voor elkaar zoals we die vanmiddag ook hier beleven. Geluk is vaak dichtbij, terwijl het soms ver gezocht wordt. Het is vaak te vinden in de nabijheid, in het menselijk contact dichtbij in plaats van in het verre doel op afstand.

Het zoeken naar verbinding, zoals wij hier vanmiddag doen in deze kerstviering levert meer op dan het zoeken van tegenstellingen. In deze tijd waarin wij door de commercie erg veel aangesproken worden op het individuele genieten, verdient het gezamenlijk beleven juist aandacht. Wat ons bindt wordt vaak vergeten en krijgt te weinig aandacht, terwijl verschillen meestal uitvergroot worden.

De vrije dagen rondom het kerstfeest geven ons vaak de ruimte en de rust om aandacht voor anderen te hebben. Laten we dan vooral in deze tijd eens meer bewust stilstaan bij hetgeen ons gelukkig maakt en dat koesteren. Wellicht ook dat we de ander daar in kunnen betrekken. Want als geluk in hoge mate bepaald wordt door verbondenheid met anderen, elkaar kennen en elkaar vertrouwen, dan moeten we zeker in deze kersttijd daar ruimte voor maken. Wellicht dat deze kerstgedachte voor ons allen inspirerend kan zijn op weg naar een betere wereld, een wereld waarin het gezamenlijke meer aandacht verdient dan het verschil. Een wereld die deze kerstgedachte ook op andere momenten mag kennen.

Ik wens u allen met uw familie en uw vrienden een zalig kerstfeest en alvast een gelukkig en gezond 2011.

19 december 2010

Burgemeester A. Veltman