Provincie Overijssel

Zes gebieden mogelijk geschikt als drinkwaterwinlocatie in Twente

21 december 2010

Het afgelopen jaar hebben de provincie Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en Waterschap Regge en Dinkel gezocht naar gebieden die 25% extra drinkwater moeten leveren voor Twente. Uit onderzoek komen zes potentieel geschikte gebieden naar voren. Deze zullen verder worden bekeken. Een eerste mijlpaal in deze zoektocht, die zorg moet dragen voor een duurzame drinkwatervoorziening voor Twente op lange termijn.

Duurzame drinkwatervoorziening

De provincie Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en Waterschap Regge en Dinkel startten eind 2009 een zoektocht naar een nieuwe drinkwaterwinning in Twente. De zoektocht moet ervoor zorgen dat Twente ook in de toekomst op duurzame wijze van drinkwater kan worden voorzien. Het is de bedoeling dat de nieuwe drinkwaterwinning onder andere de waterwinning Mander vervangt om het kwetsbare bekensysteem in dit gebied te ontzien.

Samenwerking

Bij het onderzoek is samengewerkt met LTO Noord, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, de gemeenten en Natuur en Milieu Overijssel. Samen met deze maatschappelijke organisaties zijn 18 mogelijke gebieden nader beoordeeld. Uit deze analyse kwamen 6 gebieden naar voren die mogelijke geschikt zijn om een (nieuwe) drinkwaterwinlocatie te ontwikkelen: de `Hoorn van Overijssel', Bruchterveld, Vriezenveen, Enterbroek, Sallandse Heuvelrug en Berkelland.

Vervolg

In het vervolgtraject wordt op basis van een PlanMER (Milieueffectrapportage) bepaald welke locatie het meest geschikt is. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse. Om een goede afweging te kunnen maken is gericht aanvullend onderzoek noodzakelijk. Hierbij moet worden gedacht aan de bodemopbouw, waterkwaliteit en geplande ruimtelijk ontwikkelingen.

Op basis van de resultaten zullen Gedeputeerde Staten van Overijssel naar verwachting medio 2012 een besluit nemen over de locatie(s) die de extra drinkwatercapaciteit van 5 à 7 miljoen m^3 per jaar moeten leveren. Daarna wordt de drinkwaterwinning op deze locatie(s) gerealiseerd.

Meer info

Meer informatie over het project is te vinden via www.waterwinningtwente.nl