Gemeente Cranendonck


Vaststellen afvalstoffenverordening 2011

Belastingverordening 2011
Burgemeester en Wethouders delen mede dat de raad van de gemeente Cranendonck op
14 december 2010 heeft vastgesteld:
De "Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2011"

Het besluit is opgenomen in de algemeen verkrijgbare uitgave "belastingenverordeningen gemeente Cranendonck" op 15 december 2010 onder nummer 189. De verordening treedt in werking op 1 januari 2011 en ligt met ingang van vandaag tijdens de openingsuren kosteloos ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Op verzoek kunt u tegen betaling van kosten een afschrift van de verordening krijgen.

Bovendien kunt u de verordening raadplegen via www.cranendonck.nl.

Nieuwe tarieven voor het jaar 2011
Het tarief voor GFT is verlaagd, het tarief voor restafval is gestegen. Ook wijzigen de tarieven van de milieustraat. Door aanpassing van de afvaltarieven wil de gemeente bevorderen dat u herbruikbare materialen gescheiden aanbiedt of inlevert bij de milieustraat en het kringloopcentrum. Met het scheiden van afval voorkomt u dat u herbruikbare materialen bij het restafval gooit. Het milieu én uw portemonnee worden dan minder belast.

Rioolheffing:
Het tarief voor rioolheffing bedraagt EUR 11,92 per maand.

Afvalstoffenheffing:
Het tarief voor vastrecht van de afvalstoffenheffing bedraagt EUR 8,56 per maand.
Het ledigen van een minicontainer bedraagt:

Minicontainer 140 liter Minicontainer 240 liter GFT-afval EUR 0,85 EUR 1,25 Restafval EUR 8,50 EUR 12,50

De oranje plastic zakken voor het inzamelen van plastic verpakkingsmaterialen en de gele plastic zakken voor blik en drankenkartons zijn gratis. Het ophalen van deze plastic zakken is eveneens gratis.

Ontmoedigen van restafval
Sinds 2009 loopt de Afvalproef waarin de aangeboden hoeveelheid restafval ruim is verminderd. In 2011 gaat de gemeente nog een stap verder in het aanmoedigen van afval scheiden: zij breidt het proefgebied uit naar de hele gemeente en introduceert een gele zak.

GFT: vaker en goedkoper
Tijdens de afvalproef hebben sorteeranalyses duidelijk gemaakt dat er veel GFT-afval in de grijze container verdwijnt. De gemeente heeft daarom besloten om de GFT tarieven te verlagen en in de hele gemeente van april tot december wekelijks op te halen. Restafval zal daarentegen nog maar om de vier weken opgehaald gaan worden.

Gele zak voor blik en drankkartons
Gemak dient de mens en daarom haalt de gemeente blik en drankkartons in 2011 bij u aan huis op. Beide materialen kunt u in één speciale gele zak aanbieden. De zak wordt dan om de week bij u opgehaald, tegelijk met de oranje zak voor plastic verpakkingsafval. Meer informatie leest u binnenkort in de brief en de afvalwijzer 2011.

Gewijzigde tarieven milieustraat
De gemeente wil in 2011 het scheiden van afval verder stimuleren door ongescheiden grof restafval duurder te maken en gescheiden aangeboden fracties goedkoper. Dit ter vermindering van de hoeveelheid grof restafval en van de verwerkingskosten. De tarieven van de milieustraat vindt u terug in de afvalwijzer 2011, die u voor 31 december in uw brievenbus ontvangt. Bruikbare kringloopgoederen kunt u laten ophalen of wegbrengen naar het kringloopcentrum. Neem de moeite om afval te scheiden en op te halen of weg te brengen, want de gemeente treedt op tegen dumping en zwerfafval.

Afvalwijzer 2011
De nieuwe afvalwijzer wordt vanaf 29 december samen met de Grenskoerier huis-aan-huis bezorgd.