Greenpeace

Uitkomst Cancun: wereldwijde deal is stap dichterbij

Cancun akkoord is schop onder de kont voor Nederland

11 december 2010

Nederland -- 11 December 2010 - Greenpeace is blij dat Regeringen in Cancun erkenden dat de huidige inspanningen geenszins voldoende zijn om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden. "Het VN proces is niet gekapseisd, de regeringen hebben voor hoop gekozen", aldus Greenpeace woordvoerder Kees Kodde. "Dat is winst. Regeringen hebben aangetoond dat samenwerking mogelijk is en dat een wereldwijde deal mogelijk is volgend jaar in Durban Zuid-Afrika." Voor Nederland heeft Cancun grote gevolgen. Het akkoord bevestigt dat CO2 emissies met 25 tot 40% gereduceerd moeten worden, maar de regering Rutte heeft haar eigen CO2 doelen verlaagd van -30 naar -20 procent. Kees Kodde: "Dit akkoord is een schop onder de kont voor Nederland. Rutte moet gewoon gaan voor -30 procent."

Het is goed dat in Cancun nu een klimaatfonds is ingesteld dat miljarden zou moeten uitkeren aan ontwikkelingslanden om zich te verdedigen tegen de gevolgen van klimaatverandering en om de bossen te behouden. De belangrijkste zwakte in het akkoord is echter dat onduidelijk blijft waar dat geld vandaan moet komen.

Een klimaatakkoord moet er uiteindelijk toe leiden dat energiebedrijven als Nuon en Essent niet meer investeren in vervuilende kolencentrales. Maar Nederland legt nieuwe kolencentrales geen strobreed in de weg. Door de vijf nieuwe kolencentrales die gepland staan, zal de nederlandse CO2 uitstoot met zo'n 15% toenemen. Zestien vooraanstaande wetenschappers schreven vandaag een oproep aan energiebedrijven om hun investeringen in vervuilende kolencentrales te stoppen.

Contact informatie

*

Laura Westendorp, Greenpeace persvoorlichting, 06 25031013 Kees Kodde, campagneleider klimaat & energie, 06 53504728