Gemeente Son en Breugel


de Nieuwstraat in Son

Ruim 700 ideeën over verkeer in de Nieuwstraat in Son

De inspraakronde Verkeer Son centrum zit erop. Het gesprek met de inwoners van Son en Breugel bestaat uit een internetenquête en een drietal inspraakavonden. Samen hebben ze ruim 700 bruikbare reacties en ideeën opgeleverd. De inspraakbijeenkomsten werden door 200 mensen bezocht, terwijl ruim 500 inwoners hun mening via internet kenbaar maakten.

Het college van b&w is erg gelukkig met deze hoge opkomst- en responscijfers. Wethouder Visser van verkeer dankt alle mensen die de moeite namen om hun visie op de Nieuwstraat te geven aan het gemeentebestuur.

Zowel voor het analyseren van het probleem als voor de oplossingsrichting hebben de gesprekken nieuwe inzichten opgeleverd. Vaak gaat het om interessante alternatieven en uitvergroting van details.

De zevenhonderd reacties zijn grofweg in drie categorieën in te delen:
* In de eerste categorie reacties gaan de inwoners in op de fysieke aanpassingen aan de straat: over het herindelen van rijstroken en het invullen van de parkeervakken.

* De tweede categorie opmerkingen heeft betrekking op het gedrag van weggebruikers. Dat gedrag varieert van agressief, proactief, tot angstig.

* Tenslotte is er een derde categorie opmerkingen en adviezen waarbij inwoners vooral ingaan op het gebruik van de weg en routing van het verkeer door of om het centrum van Son.

Wat gebeurt er vanaf nu?
Het college plant op korte termijn nog gesprekken met bewoners(groepen) van de Antoon van de Venstraat, De Bontstraat, Dommelstraat en Hendrik Venemanstraat.
Ondertussen zijn de verkeerskundigen van de gemeente aan de slag om de inbreng van inwoners te analyseren en te wegen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het college in februari 2011 met een gedegen voorstel naar de gemeenteraad kan om te vragen een krediet te voteren voor het `verkeersplan Nieuwstraat'. Het hoofduitgangspunt is en blijft het gevoel van veiligheid van de langzame verkeersdeelnemer.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491