Gemeente Someren


Oplaadpunten elektrische auto's

Stichting E-laad heeft enkele weken geleden drie openbare oplaadpunten voor elektrische auto's in de gemeente Someren geplaatst. Deze oplaadpunten zijn nog niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Door de weersomstandigheden is dit tot nader order uitgesteld.

Locaties

Op de volgende openbare parkeerterreinen heeft de gemeente Someren één parkeervak aangewezen waar een elektrische auto kan worden opgeladen:

Someren-Dorp: parkeerplaats achter De Ruchte;

Someren-Eind: Nieuwendijk nabij huisnummer 35 (tegenover De Einder en de kerk);

Lierop: Carpoolplaats bij rotonde van de A67 en de N266.

Pilot

Stichting E-laad is een samenwerkingsverband van acht netwerkbeheerders die gezamenlijk investeren in een netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto's met een landelijke dekking.

De drie laadpalen die in Someren zijn geplaatst behoren tot de eerste 175 van de 10.000 die Stichting E-laad als pilot verspreidt over het hele land tot en met 2012 wil plaatsen. Binnen enkele maanden realiseert deze stichting in het SRE-gebied 100 oplaadpunten. De netwerkbeheerders willen hiermee enerzijds een belangrijke drempel wegnemen voor de introductie van volledig elektrische auto's in Nederland en anderzijds ervaring opdoen met de impact van het oplaadgedrag van de elektrische rijders op het elektriciteitsnetwerk.

Oplaadpas

Om een elektrische auto op te kunnen laden heb je oplaadpas nodig. Deze kun je aanvragen via
de website http://www.elaad.nl/ In 2011 en 2012 betaal je EUR 100,- per kalenderjaar om deel te nemen. Je kunt dan je bij alle oplaadpunten van Stichting E-laad je auto opladen met groene stroom, waarbij je geen extra kosten per kWh betaalt.

Voordelen elektrische auto

De rijksoverheid stimuleert het elektrisch rijden door vrijstelling van BPM, motorrijtuigenbelasting en fiscale bijtelling. Daarbovenop komen nog de investeringsfaciliteiten voor bedrijven. Informatie over elektrische auto's die nu beschikbaar zijn of in 2011 in Nederland worden geïntroduceerd, kun je onder andere vinden op de websites http://elektrischeauto.nl/ en http://www.driveremotion.nl/