Allochtone mbo'ers vaker naar het hbo dan autochtonen

21/12/2010 15:18

ECABO

Allochtone mbo'ers kiezen vaker voor een vervolgstudie op het hbo dan hun autochtone klasgenoten. Meer dan de helft van allochtone gediplomeerden in de zakelijke dienstverlening gaat verder studeren op het hbo. Dit blijkt uit een onderzoek naar mbo-verlaters in opdracht van kenniscentrum ECABO.

Van alle allochtone gediplomeerden in de zakelijke dienstverlening stroomde 57 procent in 2009 door naar het hbo. In 2007 was dat nog 48 procent. Van de autochtone mbo'ers stroomt 33 procent door naar een hbo-opleiding.

Voor de juridische en commerciële opleidingen is de doorstroom van alle gediplomeerden naar het hbo met 66 procent het hoogst.

Mogelijke oorzaak

Waarom allochtone leerlingen vaker doorstromen is niet onderzocht. Een van de oorzaken kan zijn dat de mogelijkheden van allochtonen vaker worden onderschat. Hierdoor kunnen ze in een schooladvies naar een te laag niveau worden doorverwezen.

Onderzoek

Het onderzoek naar positie van gediplomeerden op het mbo is gedaan in opdracht van ECABO. Dit is gebeurd op basis van gegevens uit 2009. Het onderzoek is uitgevoerd onder mbo'ers die opleidingen volgen in economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen.

Over ECABO

ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen en verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op praktijkleren, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders. Meer informatie vindt u op ECABO.nl.





http://www.ecabo.nl