Belgische Federale Overheid


Comité P publiceert jaarverslag 2009

Datum: 21 december 2010

Het Comité P, het Vast Comité van toezicht op de politiediensten, heeft haar jaarverslag 2009 gepubliceerd. Volgens dat verslag heeft het Comité 28 nieuwe toezichtsonderzoeken ingesteld en 2 401 nieuwe klachten ontvangen in 2009. Daarnaast voerde de dienst Enquêtes van het Comité 372 onderzoeken.

Activiteitenverslag en observatoriumrapport

Het jaarverslag van het Comité P bestaat uit een activiteitenverslag in de enge zin van het woord en een observatoriumrapport. Het activiteitenverslag geeft verantwoording over de wijze waarop het Comité P zijn opdrachten vervult, rekening houdend met de middelen waarover het beschikt.
Het observatoriumrapport met de inhoudelijke weergave van de onderzoeksbevindingen van het Comité P moet bijdragen tot een beter inzicht in het functioneren van de politie.

De hoofdaccenten van het observatorium liggen in het toezicht op de politiefunctie in haar geheel en in het bijzonder op de coördinatie, de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de politiediensten en de diensten en ambtenaren met politiebevoegdheid, evenals op de manier waarop zij omgaan met de bescherming van de rechten en vrijheden van de burger.

Ruim acht op de tien klachten ongegrond

Per 100 klachten die het Vast Comité P in de loop van 2009 behandelde en waarover het zich uitsprak, werden er 15,4 gegrond verklaard tegenover 84,6 zonder grond, zonder voorwerp of niet bewezen. In 2009 heeft het Vast Comité P 544 klachten voor autonome afhandeling overgemaakt aan de politiediensten. Dat is 9 % meer dan in 2008. De daling in 2008 kon worden toegeschreven aan een verbeterd proces van klachtenbehandeling. De stijgende trend die zich in 2009 aftekende, betekent echter niet dat het Vast Comité P de verantwoordelijkheid van zich afschuift. Integendeel, dit groter aantal dossiers dat voor autonome afhandeling wordt overgemaakt, moet worden gezien als een duidelijk signaal van het vertrouwen dat het Vast Comité P stelt in de verantwoordelijke politionele overheden.

Klachten over onjuiste vaststellingen of onbevoegdheid dalen

Van de aangemelde schendingen die het Comité P registreerde bij de klachten die het rechtstreeks ontving, had 6,8 % betrekking op onjuiste vaststellingen of onbevoegdheid van de politieambtenaar. In vergelijking met 2008 is dit een daling met 1,3 %. Het niet handelen, klantonvriendelijkheid en agressieve houding zijn elk goed voor iets meer dan 5 %. De aanmeldingen over de agressieve houding van politieambtenaren namen in 2009 opnieuw toe. Het aandeel van deze schendingen in het totaal aantal geregistreerde schendingen sinds 2006 is verdubbeld van 2,6 % tot 5,7 %.

Raadpleeg het Activiteitenverslag 2009 van het Comité P. (pdf, 38 p. - 320 kB)

Raadpleeg het Observatoriumrapport 2009 van het Comité P. (pdf, 98 p. -
1,15 MB)
Zie het origineel