Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Amsterdam naar Ivoorkust

21 december 2010, 16.43 uur

Hr. Ms. Amsterdam is het modernste van de 2 bevoorradingschepen van de Koninklijke Marine. Op verzoek van de Franse regering wordt het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam bij Ivoorkust ingezet. Frankrijk heeft Nederland om maritieme steun gevraagd vanuit Frankrijks coördinerende rol voor de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben hiermee ingestemd.

De Amsterdam wordt gedurende een korte overbruggingsperiode ingezet voor het bevoorraden van Franse marineschepen. Indien nodig kan het schip ook veiligheidsoperaties ondersteunen. Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust, ontstaan door een betwiste verkiezingsuitslag, wordt voor de veiligheid van Europese burgers ter plaatse een aantal voorbereidingen getroffen.

Oproep tot vertrek

In Ivoorkust verblijven nu nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken adviseerde te vertrekken, hebben 18 Nederlanders het land verlaten. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Ghana zijn in de Ivoriaanse havenstad Abidjan om Nederlanders consulaire bijstand te bieden. Nederland heeft geen ambassade in Ivoorkust.

Hr. Ms. Amsterdam was onderweg naar Nederland na haar deelname aan de antipiraterij-missie Atalanta en Ocean Shield en zou op 23 december de haven van Den Helder binnenlopen. De terugkeer wordt nu in de tweede helft van januari verwacht.

Achtergrondinformatie


* Hr. Ms. Amsterdam ontmoet Hr. Ms De Ruyter tijdens Ocean Shield
* Bevoorraders