Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris De Krom zet stevig in op handhaving

Staatssecretaris De Krom trekt jaarlijks 6 miljoen euro extra uit om gemeenten te ondersteunen bij de aanpak van fraude met uitkeringen. Dit is onderdeel van een steviger aanpak van fraude in de sociale zekerheid waartoe in het Regeerakkoord is besloten.

De Krom schrijft dit in het Handhavingsprogramma 2011-2014 dat hij vandaag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris gaat de komende jaren met andere partijen meer werk maken van de naleving van SZW-regels. Centraal staan een steviger aanpak van fraude in de sociale zekerheid, het betrappen van fraudeurs en het aanpakken van uitbuiting van werknemers.

In het handhavingsprogramma staat dat UWV, Arbeidsinspectie en Belastingdienst intensiever informatie gaan uitwisselen om fraudeurs eerder en beter aan te kunnen pakken. Uitkeringsgerechtigden die misbruik maken van de regels jagen de samenleving onnodig op kosten en laten andere burgers voor die kosten opdraaien. In februari 2011 stuurt staatssecretaris De Krom een uitgewerkt plan van aanpak naar de Tweede Kamer met een nadere invulling van de handhaving in de sociale zekerheid. In het Regeerakkoord is afgesproken dat dit 180 miljoen euro moet opbrengen.

Werkgevers die hun verplichtingen niet naleven brengen de gezondheid en veiligheid van werknemers in gevaar en zorgen voor oneerlijke concurrentie met bedrijven die de regels wel keurig naleven. De handhaving richt zich de komende jaren op sectoren en branches waar het risico op ernstige overtredingen het grootst is . Op deze manier hoeven branches waar de naleving wel op orde is minder gecontroleerd te worden, zoals ook is afgesproken in het Regeerakkoord.

Ook het voorkomen van overtredingen krijgt meer aandacht. Daarbij staat de eigen verantwoordelijkheid van werknemers, werkgevers en brancheorganisaties bij de handhaving van de arbeidsregelgeving centraal. Zo geeft de campagne 'voorkom problemen, weet hoe 't zit' voorlichting over verplichtingen in arbeidsregelingen en sociale zekerheid.

Prioriteit ligt de komende jaren ook bij de aanpak van arbeidsuitbuiting door werkgevers. Die uitbuiting is een grove schending van de wettelijk vastgelegde arbeidsomstandigheden en - voorwaarden en belemmert eerlijke concurrentie. Daarom wordt deze zogenoemde arbeidsgerelateerde uitbuiting hard aangepakt. De nieuwe Inspectie SZW maakt hiervoor meer opsporingscapaciteit vrij en er komen betere mogelijkheden om informatie te ontsluiten.

Het Handhavingsprogramma 2011-2014 bevat de maatregelen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de komende jaren samen met de uitvoerende instanties wil treffen om zo de naleving te verbeteren van de verplichtingen van werkgevers, werknemers en uitkeringsgerechtigden.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Internationaal, Migratie en integratie, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bijlagen:

Zie het
* Handhavingsprogramma 2011-2014

* aanbiedingsbrief handhavingsprogramma