Gemeente Ede

dinsdag, 21 december 2010

Update gladheidsbestrijding: terughoudend strooibeleid

De gemeente Ede is genoodzaakt de gladheidsbestrijding vanaf dinsdag 21 december 2010 aan te passen en zuinig om te gaan met zout. Dit vanwege de beperkte zoutlevering door zoutleveranciers, die vanaf maandag 20 december de gewenste hoeveelheden niet kunnen garanderen.

Het gevolg hiervan is dat Afvalcombinatie De Vallei vanaf dinsdag 21 december 2010 gedoseerd gaat strooien: er geldt een terughoudend strooibeleid. Dit betekent dat in de woonwijken en op de binnenwegen niet meer gestrooid wordt, met uitzondering van sociale knelpunten als ziekenhuis en verzorgingshuizen.

Op dit moment is er nog voldoende zout voor vijf strooirondes op de hoofdwegen. Hoelang we hier mee vooruit kunnen is afhankelijk van de weersomstandigheden. Ondertussen beraden de gemeente Ede en Afvalcombinatie De Vallei over alternatieven voor als het strooizout opraakt.

Daarnaast heeft de Afvalcombinatie zich aangemeld voor het Zoutloket. Naar verwachting wordt binnenkort het nationale zoutloket ingesteld, die vervolgens de verdeling van het zout over overheid, provincie en gemeenten regelt.

Zelf een handje helpen

Het is dus nog steeds belangrijk zelf aan de slag te gaan in de wijk. De gemeente roept inwoners dus ook met klem op om te helpen de gladheid te bestrijden. Dan kan op de volgende manier:

* Veeg regelmatig het voetpad vóór en naast uw woning schoon.
* Als het heeft gesneeuwd, veeg dan eerst de sneeuw weg en strooi dán pas zout. Dat werkt beter en u bent minder snel door uw eigen voorraad heen.

* Strooizout is te koop bij verschillende bouwmarkten.
* Fietsers kunnen bij glad weer beter gebruik maken van hoofdroutes dan van een route binnendoor. De hoofdfietspaden worden in de hoofdwegenstrooironde meegenomen.

* Stapvoets autorijden vermindert de kans op ongelukken, zowel van uzelf als van anderen.

* Temperaturen net boven nul betekenen niet dat de straten vriesvrij zijn. De kou blijft langer in de grond aanwezig en dus kan er nog sprake zijn van verraderlijke gladheid. Dat gebeurt met name op klinkerwegen.