Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

dijken bekend

Resultaten toetsing dijken en duinen bekend

De resultaten van de derde toetsronde van de primaire waterkeringen van het waterschap zijn bekend. Als alle werken binnen de lopende projecten Zwakke Schakels, Zeeweringen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) zijn uitgevoerd, voldoet 91% van alle dijken en duinen in Zeeland aan de huidige veiligheidsnorm tegen overstromingen. Voor Zeeland geldt dat deze een superstorm moeten kunnen trotseren, die gemiddeld één keer in de vierduizend jaar voorkomt. Aan deze norm voldoet 117 kilometer nu nog niet. Het grootste deel hiervan, 78 kilometer, wordt de komende jaren versterkt binnen de lopende projecten. Als het aan het waterschap ligt, wordt ook de resterende 39 kilometer zo snel mogelijk aangepakt.

Alle dijken in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Daarom toetst het waterschap sinds 2000 iedere vijf jaar of de dijken, duinen en vooroevers nog sterk genoeg zijn. In 2010 heeft de derde toetsronde plaatsgevonden. Van 99% van alle primaire waterkeringen kan het waterschap een definitief oordeel geven. Voor 1% is nader onderzoek nodig. Verder blijkt uit de toetsing dat op dit moment 75% bestand is tegen een superstorm en dat 24% dat nu nog niet is. Daarvan wordt 16% de komende jaren al aangepakt binnen de lopende projecten.

Veiligheid

Waterschap Scheldestromen beheert 491 kilometer duinen en dijken. Op dit moment voldoet 117 kilometer nog niet aan de strenge eisen. Er wordt hard gewerkt om in 2015 de lopende projecten binnen Zwakke Schakels, het Hoogwaterbeschermingsprogramma II (HWBP II) en Project Zeeweringen af te ronden. Er resteert dan nog 39 kilometer. Het waterschap zet alles op alles om ook deze nieuwe projecten zo snel mogelijk uit te voeren. Tot die tijd worden deze dijkvakken door het waterschap bij een zware storm extra in de gaten gehouden. Door deze inspanningen lopen we in Zeeland geen direct gevaar.

Lopende projecten


· Zwakke Schakels

In 2005 was de vorige toetsronde. Hieruit kwam naar voren dat circa honderd trajecten in Nederland niet sterk genoeg waren. Acht kustvakken moesten zelfs dringend aangepakt worden, de zogenoemde Zwakke Schakels. Twee hiervan liggen in Zeeland: één in West Zeeuws-Vlaanderen (van Breskens tot Cadzand) en één op Walcheren (Nolle Westduin en Westkapelle). De afgelopen vijf jaar is voortvarend gewerkt aan deze kustvakken. Tot nu toe is acht van de twaalf kilometer kust versterkt. Voor de komende jaren staat nog vier kilometer in Zeeuws-Vlaanderen op de planning.


· Hoogwaterbeschermingsprogramma II (HWBP II)

De overige dijkvakken zijn ondergebracht in het HWBP II. Met financiering vanuit dit programma heeft het waterschap de Zimmermanpolder, Kruiningenpolder en de Onrustpolder versterkt. In 2012 is het Noorderstrand op Schouwen-Duiveland aan de beurt.


· Project Zeeweringen

Daarnaast werkt het waterschap sinds 1997 samen met Rijkswaterstaat aan het vernieuwen van steenbekleding van verschillende dijktrajecten. Volgens planning zal in 2015 in totaal 325 kilometer steenbekleding zijn verbeterd.


· Oeverwerken

Voor het versterken van de onderwateroevers heeft het Rijk bestortingen aangebracht. Ook voor de komende jaren zijn nog bestortingen gepland over een lengte van 8 kilometer.

Procedure

Het waterschap heeft de resultaten ter beoordeling voorgelegd aan de provincie Zeeland. Medio januari 2011 rapporteert de provincie haar bevindingen aan het Rijk die beslist over de financiering van de projecten. De waterkeringen in beheer van Rijkswaterstaat zijn in deze beoordeling buiten beschouwing gelaten.

Middelburg, 21 december 2010