Waterschap Groot Salland

Alle gronden Ruimte voor de Rivier bij Deventer beschikbaar

Laatste wijziging: 21 december 2010

De waterschappen Groot Salland en Veluwe hebben alle gronden ter beschikking die ze nodig hebben voor de uitvoering van Ruimte voor de Rivier bij Deventer. In totaal gaat het hier om ruim 300 hectare, verspreid over de Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden en de Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard. Concreet betekent dit dat najaar 2011 de eerste schop de grond in kan. Uiterlijk in 2015 moeten de projecten zijn afgerond. Naast bescherming tegen overstromingen bieden de maatregelen ook kansen om de omgeving van de IJssel mooier te maken.

De gronden zijn nodig om de waterveiligheidsprojecten in het kader van Ruimte voor de Rivier te kunnen uitvoeren. Zowel met grote partijen, zoals de gemeente Deventer, Stichting IJssellandschap en Staatsbosbeheer, als ook met pachters en particuliere eigenaren is overeenstemming bereikt over het gebruik van deze gronden voor de Ruimte voor de Rivierprojecten.

Natuurderij
Een goed voorbeeld van afspraken over inzet van grond en het voeren van beheer is de Natuurderij, een initiatief van Stichting IJssellandschap. In de Keizers- en Stobbenwaarden, ten noorden van Deventer, wordt het huidige landschapstype, een combinatie van cultuurgrond en natuur, gehandhaafd en versterkt door de aanleg van extra geulen. Daarbij krijgt de Natuurderij een prominente plek. Deze ecologische boerderij krijgt een rol in het laag houden van de begroeiing in de uiterwaarden, zodat het water ook in de toekomst goed kan worden afgevoerd. De Natuurderij verenigt natuurbeheer met biologische landbouw en waterafvoer, maar ook met recreatie en wordt volledig zelfvoorzienend.

Samenwerking
Waterschap Groot Salland en waterschap Veluwe voeren samen de Ruimte voor de Rivierprojecten bij Deventer uit.
Meer informatie over Ruimte voor de Rivier is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en www.ruimtevoorderivier.nl.

De Ruimte voor de Riviermaatregelen bij Deventer De Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden vormen een aaneengesloten uiterwaardengebied ten noorden van Deventer. De maatregel resulteert in een waterstanddaling van circa 10 centimeter en omvat de aanleg van vier geulen over de gehele lengte van de uiterwaard. Uniek is de vestiging van de Natuurderij door Stichting IJssellandschap, van waaruit het beheer van de uiterwaarden georganiseerd wordt.

Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard: de maatregel omvat het graven van twee geulen. De eerste loopt vanaf de Bolwerksplas tot aan het IJsselhotel. Net na het IJsselhotel begint de tweede geul die doorloopt tot de Ossenwaard en daar aantakt aan de IJssel. Het stadspark De Worp wordt door de maatregel ontzien. Ook komt hier een op de oude Schipbrug geïnspireerde aanlegsteiger met publiekstoegankelijk waterplein.

Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een overstroming zijn in het ongunstigste geval 2 tot 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl