Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

miljoen euro voor zichtbaar maken van tumoren

IOP-subsidie van bijna 1 miljoen euro voor zichtbaar maken van tumoren

Publicatiedatum: 21 december 2010 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

De onderzoeksgroep van prof. dr. Clemens Löwik van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en het AMC hebben met het project IMPACT een IOP-subsidie van bijna 1 miljoen euro ontvangen. Met dit geld gaan de onderzoekers proberen tumoren beter te vinden, goed af te bakenen en nauwkeuriger te behandelen.

De onderzoeksgroep van LUMC-hoogleraar Clemens Löwik is al een tijd bezig om met speciale camerasystemen tumorweefsel tijdens operaties zichtbaar te maken met nabij-infrarode fluorescente stoffen. Hierdoor kan de chirurg het eenvoudig herkennen en wegsnijden. Ook wordt er gewerkt aan een manier om tumorweefsel te verwijderen zonder te snijden; door middel van fotodynamische therapie. Hierbij injecteert men een 'fotosensitizer' die opgenomen wordt in cellen. Alleen op plaatsen waar je met laserlicht op schijnt wordt deze geactiveerd en gaan de cellen dood.

In het nieuwe project gaat Löwik samen met zijn collega's uit Amsterdam en een aantal bedrijven nieuwe fluorescente nanodeeltjes gebruiken die tumorweefsel kunnen herkennen en waarin ook een nieuwe 'fotosensitizer' zit. Deze `slimme' tumorzoekende nanodeeltjes kunnen geactiveerd worden door onschadelijk infrarood licht van 980 nanometer. Dat kan heel diep door weefsels dringen en daar licht uitzenden van 660 nanometer, dat de fotosensitizer activeert waardoor de tumorcellen doodgaan.

IOP-subsidie
Deze IOP-subsidie wordt toegekend binnen de projectronde IOP Photonic Devices 2010 van Agenschap NL, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het totale projectbudget komt daarmee op 1,5 miljoen euro. Binnen het project werken de onderzoeksgroepen van prof. dr. C. Löwik, dr. H. Zhang van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en dr. M. Aalders van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) samen op het gebied van de medische nanotechnologie.