Gemeente Best

Nieuwe minimaregeling

21-12-2010

Sinds geruime tijd kent de gemeente Best een aantal minimaregelingen. Op grond van deze regelingen kunnen mensen die tot de doelgroep van het gemeentelijke minimabeleid behoren een beroep doen op een bijdrage in de indirecte schoolkosten van ten laste komende kinderen en de kosten van zogenaamde welzijnsactiviteiten.

Deze regelingen waren toe aan vernieuwing. De gemeenteraad heeft daarom op 13 december 2010 een nieuwe minimaregeling vastgesteld. De nieuwe regeling treedt met ingang van 1 januari 2011 in werking en vervangt de bestaande regelingen die tegelijkertijd worden afgeschaft.

Wie komt in aanmerking voor de minimaregeling?
De regeling is bestemd voor elke inwoner van Best die achttien jaar of ouder is met een inkomen dat beneden 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm ligt. De minimaregeling geldt dus niet alleen voor inwoners die een uitkering ontvangen. Inwoners met een vermogen dat hoger is dan het bedrag dat volgens de Wet werk en bijstand vrijgehouden wordt, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Wat is de hoogte van de bijdrage?
Het bedrag dat u vanuit de minimaregeling kunt ontvangen is afhankelijk van de samenstelling van uw gezin:


* Voor elk volwassen gezinslid en elk kind tot 4 jaar is de bijdrage EUR 150,00 per jaar.

* Voor elk kind in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar is de bijdrage EUR 300,00 per jaar.

In het jaar dat uw kind negentien jaar wordt, kunt u de minimaregeling niet meer voor hem of haar aanvragen. Het kind is dan volwassen en kan zelfstandig een beroep doen op de regeling.

Wanneer ontvangt u het geld?
Nadat is vastgesteld dat u recht hebt op een bijdrage vanuit de minimaregeling en wat de hoogte van dat bedrag is, krijgt u het geld in drie gelijke termijnen betaald. De uitbetaling van de termijn is in maart, augustus en december.

Waar mag dit geld voor gebruikt worden?
U mag het geld van de minimaregeling gebruiken voor twee verschillende soorten kosten:


* Kosten in verband met sociale, culturele en sportactiviteiten. Hieronder vallen erg veel kosten. U kunt hierbij denken aan abonnementen en seizoenskaarten voor onder andere het zwembad, de schouwburg, de bibliotheek, musea en sportverenigingen, contributies en attributen als u lid bent van een vereniging of een club, cursusgelden gericht op hobby en creativiteit, kaartjes voor excursies en uitstapjes naar dierentuin of attractiepark, theater- of bioscoopbezoek en abonnementskosten voor telefoon, dagblad of internetgebruik.

* Indirecte kosten in verband met scholing van uw inwonende kind. U kunt hierbij denken aan de kosten voor een schoolreisje of schoolkamp, de ouderbijdrage van de school en de kosten van boekentassen, gymkleding en schoolbenodigdheden als pennen, potloden, etuis en schriften.

Wilt u meer informatie en/of de regeling aanvragen? Uw aanvraag kunt u jaarlijks tot en met 31 december bij de gemeente indienen. Het aanvraagformulier is vanaf 1 januari 2011 elke werkdag tussen 8.30 en 10.00 uur verkrijgbaar bij de balie van Sociale Zaken. Daarnaast kunt u het aanvraagformulier vanaf 1 januari 2011 downloaden van onze website, www.gemeentebest.nl onder het kopje Digitale balie. Zoek onder M naar minimaregeling. In het nieuwe scherm klikt u in het blauwe menu aan de linkerkant op Formulieren.

Ook voor vragen over de regeling kunt u terecht bij de balie van Sociale Zaken. Ook kunt u telefonisch contact opnemen via (0499) 360 911.

De tekst van de regeling ligt ter inzage op het gemeentehuis. U kunt de tekst ook raadplegen via de website van de gemeente www.gemeentebest.nl onder Bestuur > Regelgeving > Werk en inkomen.


---