Gemeente Oirschot

Ecologische verbindingszone

Â

Herinrichtingsplan Kanaalzone fase II

De provincie Noord- Brabant heeft het Wilhelminakanaal aangewezen als Ecologische Verbindingszone (EVZ). Door het realiseren van de âKanaalzoneâ in Oirschot wordt mede invulling gegeven aan de rol van het kanaal als verbindingszone.

Â

De kanaalzone in zijn huidige vorm heeft al natuurwaarden. Deze natuurwaarden zijn vooral gelegen in de beplanting met eiken en in de natuurvriendelijke oevers die langs het Wilhelminakanaal zijn aangebracht. Door de huidige natuurwaarden te behouden en waar nodig te versterken wordt de natuurwaarde van de kanaalzone verhoogd.

Doelsoorten voor de inrichting zijn vooral, bos- en struweelvogels, rietvogels, kleine zoogdieren, algemeen voorkomende amfibieën, libellen en vlinders.

Â

Het opvallendste onderdeel van de EVZ is de wal met beplanting. De beplanting op de wal wordt zo veel mogelijk gehandhaafd. Vooral de grotere en oudere eiken worden zoveel mogelijk behouden. De beplanting met hoofdzakelijk eiken, heeft een hoge toegevoegde waarde voor de ecologische waarden van het kanaal. Deze beplanting biedt beschutting aan bos- en struweelvogels, zoals de boomkruiper en kleine zoogdieren, zoals muizen en kleine marterachtigen. Ook de gewone pad zal zich in deze beplanting thuis voelen.

Daarnaast kan de beplanting worden gebruikt als migratieroute voor bijvoorbeeld de gewone dwergvleermuis. In de beschutting van de beplanting zal de watervleermuis boven het kanaal foerageren. Door de aanwezigheid van eiken van verschillende leeftijden gaan in de toekomst vlinders die deze soort als waardplant hebben de natuurzone gebruiken. Te verwachten zijn bijvoorbeeld de eikepage en de bruine eikepage. Op enkele plaatsen mag zich braamstruweel ontwikkelen. Dit biedt naast voedsel voor diverse soorten ook beschutting en nestgelegenheid voor vogels. Op enkele locaties worden de beplantingen aangevuld met struiksoorten welke vogels aantrekken. Dit zijn inheemse soorten zoals de gewone lijsterbes, Drents krentenboompje en gewone els. Dit maakt de ecologische zone aantrekkelijker voor vogels. Het toepassen van de gewone hazelaar maakt de zone tevens interessanter voor kleine zoogdieren.

Â

De greppel / watergang als afscheiding tussen de EVZ (houtwal) en de bebouwing van Oirschot is voor een beperkt aantal locaties jaar rond watervoerend omdat hier het kanaalwater ingelaten wordt. De overige watergangen zijn voor een deel van het jaar watervoerend, omdat hierin het regenwater wordt opgevangen afkomstig van de aangrenzende gebouwen en bestrating.

Door deze variaties in waterniveau ontstaan overgangen tussen nattere en droge delen van de watergang. Door de openingen in de wal met beplanting worden de flauwe oevers aan de kant van de bebouwing door de zon beschenen. Dit geeft extra kansen voor hogere natuurwaarden. Amfibieën, als groene kikker en bruine kikker zullen deze oevers gebruiken om op te warmen en het is een waardevolle groeiplaats voor allerlei planten, wat ook volop mogelijkheden voor gebruik door vlinders, zoals groot dikkopje en dagpauwoog met zich meebrengt.

Â

Het Wilhelminkanaal is aan beide zijden beschoeid met een damwand. Tussen deze damwand en de oever is op verschillende plaatsen nog een ruimte vrij. Deze ruimte wordt benut voor het creëren van natuurlijke oevers. Deze oevers hebben een ecologische waarde voor amfibieën, libellen, vogels en planten. Soorten, die hier mogelijk voorkomen zijn groene kikker, variabele waterjuffer, bruine glazenmaker en vuurlibel. De rietbegroeiing in de natuurvriendelijke oever is zeer geschikt als nestplaats voor allerlei rietvogels zoals de karekiet. Door de aanwezige damwand kunnen deze flauwe oevers helaas niet worden gebruikt als fauna-uittreedplaats. Op een aantal locaties zijn echter achter de damwand fauna-uittreedplaatsen aangelegd. De doelsoorten van een fauna-uittreedplaats zijn veelal kleinere tot middelgrote zoogdieren variërend van ree, bunzing, hermelijn, wezel, haas, egel, vos etc. Daarnaast is het voornemen de overige obstakels in de kanaalzone, zoals de brug, het viaduct van de A58, de appartementen zoveel mogelijk fauna-passeerbaar te maken door het nemen van maatregelen. Per locatie zullen deze nog nader worden uitgewerkt.

Â

Te downloaden:

* Overzicht Kanaalzone.pdf

Zie het origineel