Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden




Waterschap in De Bosatlas Nederland Waterland

Publicatiedatum : 21 december 2010

Recent is De Bosatlas van Nederland Waterland verschenen. Meer dan veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven werkten mee aan dit overzichtswerk. Z.K.H. de Prins van Oranje schreef het voorwoord. Het is een atlas waarin de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal staat. Ook De Stichtse Rijnlanden komt aan bod in de atlas: met een schets van de historie en de huidige situatie van de Kromme Rijn.

Vaker natte voeten

In de atlas is te zien en te lezen hoe de 110 miljard kubieke meter water via een systeem van stuwen, sluizen, pompen en bergingsbassins vanaf het punt van binnenkomst in ons land tot aan zee wordt geloodst. Honderden kaarten en tientallen grafieken beschrijven de geschiedenis en steeds wisselende toekomstplannen van ons land. Uit de tekst wordt duidelijk dat wij Nederlanders steeds vaker natte voeten zullen krijgen en waarom. De hevigheid van regenbuien lijkt toe te nemen. Maar belangrijker nog is dat Nederland in rap tempo betegeld wordt, zodat het water bij hevige buien geen andere kant op kan dan naar een kelder, winkel of snelweg.

Kromme Rijn

De inbreng van De Stichtse Rijnlanden staat op pagina 87. Hier wordt in het hoofdstuk Water in het landschap, de Kromme Rijn beschreven. Deze stroomt door het beheergebied van het waterschap en voorziet de Utrechtse stadsgrachten van vers water, maar zorgt ook voor aan- en afvoer van water in het gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Amsterdam-Rijnkanaal.

In de boekhandel

De Bosatlas van Nederland Waterland is bestemd voor een breed publiek en verkrijgbaar bij de boekhandel. Water is ook een belangrijk thema in het aardrijkskundeonderwijs. Daarom ontvangen alle middelbare scholen van Nederland begin volgend jaar gratis atlassen.