Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

21 december 2010

---

Glad in Nieuw-West

21 december 2010

Er wordt op dit moment met man en macht gewerkt in Nieuw-West om de fietspaden en de plekken waar het echt nodig is sneeuw- en ijsvrij te maken. En dat is niet simpel. In ploegendiensten rijden steeds 9 wagens van het stadsdeel de 9 strooiroutes in het Nieuw-West.

Er is inmiddels al 275 m3 zout gebruikt. Niet alleen om de fietspaden, secundaire wegen en knelpunten te strooien, maar ook om de zoutbakken bij te vullen waar bewoners en ondernemers hun gratis zout kunnen halen. Er zijn 30 van deze zoutbakken, die te vinden zijn bij bruggen, viaducten, winkelcentra en zorginstellingen. Het zout is inmiddels op rantsoen. Waar het stadsdeel eerst nog 30 m3 per dag had, moeten de mannen van de gladheidbestrijding het nu met 7.5 m3 doen op een dag.

Ploegendiensten

Zo'n 40 mensen draaien deze periode ploegendiensten, waarbij ze 24 uur per dag oproepbaar moeten zijn. Na de sneeuwval van afgelopen vrijdag is het hele weekeind doorgewerkt. Er wordt doordeweeks twee keer per dag gestrooid: voor de ochtendspits en voor de avondspits. Op dit moment wordt de sneeuw geschoven, geveegd en geschept om het zout, dat er daarna overheen gaat, goed te laten werken.

Wie doet wat?

De Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer verzorgt het hoofdnet Openbaar Vervoer en de wegen die het hoofdwegennet Auto vormen. Welke wegen dat zijn kunt u zien op www.amsterdam.nl. Het stadsdeel is uitsluitend verantwoordelijk voor de fietspaden en secundaire wegen. Voor de stoepen zijn bewoners zelf verantwoordelijk.

Voor een goede doorstroming van, naar en door de stad, hebben de fietspaden in Nieuw-West meer prioriteit dan de secundaire wegen.

Hulp gevraagd door bewoners en organisaties

Op dit moment komen er enorm veel verzoeken binnen van bewoners en instellingen om hun straat schoon te vegen. De mensen van de gladheidbestrijding kunnen al deze verzoeken niet aan. Er wordt daarom goed gekeken naar welke locaties de meeste zorg nodig hebben en daar wordt het eerst gestrooid. De mensen van de gladheidbestrijding kunnen hierbij een handje gebruiken. Dus als u last heeft van een gladde stoep of straat voor uw woning of bedrijf: kijk eens wat u met buren of andere ondernemers kunt doen om gezamenlijk de problemen in uw buurt of straat te verhelpen.