Gemeente Cranendonck


Waalre gaat eigen koers, Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard kiezen voor samenwerking

Het afgelopen jaar hebben de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre intensief overleg gevoerd over een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking in A2-verband.
De colleges van de vier gemeenten hebben nu gezamenlijk geconcludeerd dat het verschil in opvatting over samenwerking en het verschil tussen de toekomstvisies van de gemeenten verdergaande A2-samenwerking in de weg staan. Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard kiezen voor verdergaande samenwerking, verankerd in een juridische entiteit. Het college van de gemeente Waalre kiest voor de besturingsfilosofie van de regiegemeente en zal per taak afwegen welke optie voor de gemeente de beste mogelijkheden voor effectieve en efficiënte bedrijfsvoering biedt.

De komende periode onderzoeken de vier gemeenten welke gevolgen deze besluiten hebben voor de bestaande samenwerkingsverbanden. De dienstverlening aan de burgers blijft vooralsnog ongewijzigd.

Gemeenten krijgen in toenemende mate te maken met decentralisatie van budgetten en financiële taakstellingen. Mede als gevolg daarvan is schaalvergroting van gemeenten een landelijke tendens. De vier A2 gemeenten willen door samen te werken deze actuele ontwikkelingen het hoofd bieden en zo de zelfstandigheid, de bestuurskracht en de lokale identiteit van de gemeenten behouden. Op de gebieden Werk en Inkomen, SSC personeel en juridisch control wordt al samengewerkt. In juni 2010 hebben de colleges van de vier gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre besloten deze samenwerking uit te breiden. De koers van deze toekomstige samenwerking is in een Position Paper beschreven. Deze paper is in juni 2010 ter kennisname aan de gemeenteraden van de vier gemeenten aangeboden.

In de afgelopen maanden is behoorlijk veel tijd geïnvesteerd om de eerder gezamenlijk geambieerde samenwerking, verankerd in de position paper, om te zetten in daadwerkelijke uitvoering. Bespreking van verschillende dossiers (vervolg van position paper / juridische entiteit / ICT-samenwerking / gezamenlijk bezwaar- en klachtenafhandeling en Ombudsman) heeft echter duidelijk gemaakt dat Waalre liever alleen de regie wil voeren en dus niet gaat kiezen voor een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking, die juist door de andere drie gemeenten als noodzakelijke randvoorwaarde wordt beschouwd. Het verschil in opvatting ( hoe werken we samen) en visie (welke gemeente wil ik zijn?) tussen Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard enerzijds en Waalre anderzijds is momenteel onoverbrugbaar. De gemeente Waalre is ervan overtuigd dat zij vanuit de nog in te richten rol van compacte, hoogwaardige regiegemeente het alleen sneller en efficiënter kan dan in A2-verband. Dit is van doorslaggevende betekenis geweest voor de huidige besluitvorming van de vier gemeenten en staat verdergaande A2 samenwerking tussen de vier gemeenten in de weg, zo luidt het gezamenlijke standpunt van de vier gemeenten.

De colleges van Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard gaan voor structurele samenwerking en willen hun keuze op korte termijn bekrachtigen met een publiekrechtelijke overeenkomst. Hierover zullen de colleges een apart besluit nemen. De gemeente Waalre wil als regiegemeente per taak flexibel afwegen welke optie - zelf uitvoeren, samenwerking met derden waaronder de A2-gemeenten of uitbesteden aan een marktpartij - voor de gemeente de beste mogelijkheden voor effectieve en efficiënte bedrijfsvoering biedt. Dit geldt ook voor de bestaande samenwerkingsverbanden. Het vastleggen van de A2 samenwerking in een publiekrechtelijke overeenkomst past niet bij deze filosofie. Daar waar samenwerking met de A2 -gemeenten aan de orde is, wil Waalre de afspraken met een dienstverleningscontract regelen. Over de bestaande samenwerkingsrelatie wordt nader overlegd en op korte termijn een besluit genomen.