Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 09-12-2010

AVRO BRENGT DE MET EMMY BEKROONDE DOCUMENTAIRE: 'THE WORLD ACCORDING TO ION B.'

Een ontroerend portret van een uniek artistiek talent

De zestigjarige zwerver Ion Barladeanu leeft op straat in de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar hij in zijn levensonderhoud voorziet door vuilnis op te ruimen. Wanneer een galeriehouder ontdekt dat Barladeanu beschikt over een collectie fascinerende maatschappijkritische collages, die hij maakte ten tijde van het communistische regime van Ceausescu, verandert Ion B. van de ene op de andere dag in een beroemdheid.

Na zijn plotselinge ontdekking als artistiek genie vertelt Ion Barladeanu in een interview: 'Ik heb het gevoel dat ik opnieuw geboren ben. Ik voel me een prins. Een pauper kan veranderen in een prins. Maar hij kan ook weer een pauper worden.' Het is dan nog niet zo lang geleden dat galeriehouder Dan Popescu Ion B. ontdekte als de schepper van koffers vol indrukwekkende, maatschappijkritische collages, gemaakt met uit tijdschriften geknipte plaatjes. De galeriehouder doet zijn best Ion B. een beter leven te bieden en hem klaar te stomen voor zijn nieuwe rol als succesvol kunstenaar. Dit gaat niet zonder horten of stoten want Ion B. ziet niet van alle veranderingen het nut in.

Regisseur Alexander Nanau volgde Ion B. vanaf het moment dat zijn kunst ontdekt werd. Hij bouwde een hechte relatie op met de zwerver en outcast, die wel iets weg heeft van de ideale kunstenaar: een kunstenaar die alleen voor zichzelf kunst maakt, ver weg van de buitenwereld en zonder enige verwachtingen. Nanau zegt over Ion B.: 'Ion Barladeanu is altijd verliefd geweest op film en toen hij jong was droomde hij ervan filmmaker te worden. Dat is hem in zekere zin ook gelukt, doordat hij zijn eigen medium (collages) heeft gecreëerd waarmee hij op een cinematografische manier verhalen kan vertellen. (...) Ion B. heeft de droom van iedere filmmaker uit laten komen: zijn 'films' zijn begrijpelijk voor mensen van alle generaties, culturen en opleidingsniveaus.Â’

Close Up: 'The World According to Ion B. is een film van: HBO România en Alexander Nanau, in samenwerking met AVRO, SVT en YLE Teema.

Voor meer info: closeup.avro.nl

AVRO Close Up: The World According to Ion B.: 21 december, 22:45 uur bij de AVRO op Nederland 2.