Raad van State


dinsdag 21 december 2010
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij besloten is de sanering van de voormalige stortplaats Coupépolder in Alphen aan den Rijn verder uit te voeren. Het provinciebestuur had al eerder een saneringsplan voor de stortplaats vastgesteld. Een inwoner van Aarlanderveen vreest dat gevaarlijke stoffen zich in de lucht kunnen verspreiden doordat de stortplaats niet goed zou zijn afgedekt. Daarom komt hij tegen het provinciale besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001306/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Reeuwijk van het bestemmingsplan 'Rondweg Reeuwijk-Brug'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een rondweg aan de westkant van Reeuwijk-Brug. De gemeenteraad wil hiermee de verkeersdrukte langs de as Zoutmansweg-Raadhuisweg verminderen. Twee omwonenden van de nieuwe rondweg zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen beiden geluidsoverlast en verkeersonveilige situaties, met name voor fietsers. Ook zou volgens een van hen de luchtkwaliteit in de omgeving verslechteren en zou er sprake zijn van trillingshinder. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken de omwonenden de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009782/2)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan stichting Cleanergy Wanroij voor een co-vergistingsinstallatie aan het Straatscheveld in Wanroij. De vergunning maakt het mogelijk 190 m3 mest en bermgras te vergisten tot biogas. Een aantal inwoners van Wanroij komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur een zogenoemd milieueffectrapport had moeten opstellen om de gevolgen van de installatie voor de omgeving in kaart te brengen. Verder vinden zij dat in de vergunning te weinig maatregelen zijn opgenomen om geurhinder tegen te gaan. (zaaknummer 201004098/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Weesp om een bouwvergunning te verlenen voor een terras bij café Amstelstroom aan de Nieuwstad in Weesp. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd hiervoor vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning en de vrijstelling geweigerd vanwege klachten van omwonenden over het café en vanwege een negatief advies van de politie over het terras. De eigenares van het café is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft in april 2010 een eerder beroep van de vrouw tegen de weigering ongegrond verklaard. (zaaknummer 201005237/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard van het uitwerkingsplan 'Kinderopvang Zonnekinderen'. Het plan maakt een nieuwe kinderopvanglocatie voor 100 kinderen mogelijk aan de Bloemstraat in Lingewaard. Een aantal buurtbewoners is het niet eens met de komst van de kinderopvang tegenover hun woningen. Zij vinden dat er te veel kinderen mogen worden opgevangen. Zij vrezen geluids-, parkeer- en verkeersoverlast. Ook zijn zij bang dat hun privacy wordt aangetast. Bovendien ontstaan er verkeersonveilige situaties in de smalle straat, aldus de buurtbewoners. Daarom komen zij in beroep tegen het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002941/1)